Krönika

Ulrica Ambjörn: SVT gullar med cannabisindustrin

Sverige behöver en seriös debatt om narkotika­politiken; om dödligheten, förebyggande insatser, vårdfrågor och lagstiftning. Vilka åtgärder är effektiva på riktigt, och vilka ser mest bra ut i statistiken? Det finns erfarenheter att ta med i den debatten, inte minst från de amerikanska delstater som legaliserat cannabis.

Att människor som utvecklat ett beroende, eller bara tycker att det är skönt att berusa sig, förespråkar legalisering är ju inte så överraskande. Det konstiga är att debatten oftast stannar på den nivån. Få verkar intresserade av att följa pengaspåret och fundera på vilka vinstintressen som driver på normaliseringen av cannabis.

”Money talks – och just nu jobbas det på att bygga upp cannabisnormen.”

Starka ekonomiska intressen världen över lägger stora summor på att påverka politik och lagstiftning, och marknadsför cannabis som ett universalmedel som botar allt (helt utan forskningsbevis. Och den forskning som visar på riskerna nämns förstås inte). De investerar i tv-serier som förhärligar cannabis, eller som i största allmänhet hamrar in bilden att cannabisbruk är något helt normalt. För money talks – och just nu jobbas det på att bygga upp cannabisnormen.

Extra anmärkningsvärt är det då att Sveriges television i sin iver att locka nya, unga och drogliberala målgrupper helt okritiskt producerar ett program som W33d, som i serien Skav i humoristisk form tar upp olika kulturella samhällsfenomen. Sverige, svenska politiker, och svenskar i allmänhet framställs i W33d som töntiga och bakåtsträvande när det gäller cannabis. En rejäl dikeskörning av SvT, som borde veta bättre än att gulla med cannabisindustrin!

Mer från Accent