Krönika

Ulrica Ambjörn: Läkemedlen som dödar

Accent har de senaste åren rapporterat om den accelererande opioid-epidemi som skördar mängder av liv i USA. I augusti skrev vi om att opioiddöden ökar också i Storbritannien. Men även i Sverige ökar narkotikadödligheten på grund av receptförskrivna läkemedel. Det visar en undersökning vars huvudförfattare är forskaren Anna Fugelstad.

I temat Beroende på recept har Accent intervjuat läkare och forskare som konstaterar att ingen har koll, och att ett snabbt uppvaknande är nödvändigt.  Accent har också träffat Ewa Styfberg, som efter 20 års kamp blivit fri från sitt läkemedelsberoende.

Sätt press på de vinstmaximerande läkemedelsföretag vars ansvarslösa marknadsföring gör sjuka människor narkotikaberoende.

Det är hög tid att adressera frågan i Sverige. Läkaren Stefan Borg säger att ”situationen är bedrövlig” och menar att IOGT-NTO kan göra en viktig insats genom att adressera vård och politiker i frågan. Och att sätta press på de vinstmaximerande läkemedelsföretag vars ansvarslösa marknadsföring gör sjuka människor narkotikaberoende. I förra veckan dömdes för första gången ett amerikanskt läkemedelsföretag som medskyldiga till opioidepidemin som varje dag skördar människoliv i USA. Det är dags att sätta hårt mot hårt.

Mer från Accent