Krönika

Lucas Nilsson: De livnär sig på vår önskan att få må bra

Människor vill må bra. Vi vill känna glädje, lycka och gemenskap. Bortom våra invanda beteenden och befästa normer tror jag också att den strävan är anledningen till att många använder alkohol. Vår förrädiska alkoholkultur, med alkoholindustrin som motor, vill nämligen ofta få oss att tro att detta bäst uppnås genom flaskan. Men verkligheten pekar ofta på det motsatta.

IOGT-NTO:s senaste forskningsrapport – framtagen av några av världens ledande alkoholforskare – har dykt ned i hur alkohol påverkar hjärnan. Från demens till stroke, på område efter område, påverkar alkohol hjärnan negativt. Även den psykiska hälsan försämras av alkohol. Det som många använder för att må bra kan tvärtemot ofta leda till ångest, depression och till och med självmord.

”Alltför många hindras idag från att känna lycka, glädje och gemenskap på grund av alkoholen.”

Lucas Nilsson

Det är något djupt cyniskt över detta. I sökandet efter att må bra möter vi föreställningar om alkohol som säger en sak, men som leder till en annan. Det är föreställningar som såklart eldas på av alkoholindustrin, som bygger hela sin överlevnad på detta kollektiva, destruktiva självbedrägeri som är vår alkoholkultur.

Tyvärr är det alltför många människor i vår värld som mår dåligt. Vi i nykterhetsrörelsen har i alla år inte bara kämpat emot alkoholindustri och alkoholnorm, utan också för att fler ska få känna lycka, glädje och gemenskap. Alltför många hindras idag från att känna just detta på grund av alkoholens framträdande roll. Fler hade mått bättre om alkoholen hade tagit mindre plats i våra liv.

Lyckligtvis går det att påverka. Genom ett effektivt förebyggande arbete och en ansvarsfull alkoholpolitik når vi långt. Med ditt engagemang för dina medmänniskor och med ett ställningstagande för en nyktrare värld når vi ännu längre.

Mer från Accent