Ordföranden

Johnny Mostacero: ”Världskongress ger kraft”

Min förra krönika skrev jag på den grekiska ön Zakynthos. Denna skriver jag sittande i ett luftigt och härligt uterum tillhörande Sigtunastiftelsen. Mitt emot mig sitter IOGT Norges ordförande och arbetar vid sin dator. Anledningen till att vi befinner oss just här just nu är att vi båda är delegater på IOGT Internationals 69:e världskongress, som genomförs i vackra Sigtuna. Under fem dagar träffas representanter för IOGT Internationals medlemsorganisationer för att ta ut riktningen för vårt gemensamma arbete under de kommande fyra åren.

Att träffas på detta sätt innebär mesta­dels glädje och ger oss alla ny energi att fortsätta vårt viktiga arbete. Ändå infinner sig samtidigt en känsla av sorg. Mest för att en av de frågor som dominerar våra samtal är alkohol, och alla konsekvenser vi tillsammans ser följer i dess spår. Det finns inget land som är fredat från alkoholens skadeverkningar – och för en aggressiv alkoholindustri så är lågkonsumtionsländer inte ett problem, utan en enorm möjlighet. Dessa länder och kontinenter är en ny potentiell marknad med många presumtiva kunder, som bara måste bearbetas så att de upptäcker sitt behov av produkter de aldrig saknat. Och med ökad konsumtion kommer problem i form av mänskligt lidande och ökade sociala kostnader.

Det som då stärker oss i vårt arbete är gemenskapen och känslan av att vi är många organisationer som delar problembilden. Att vi dessutom är engagerade och kunniga stärker oss ytterligare. Med oss i arbetet har vi medlemmar och andra allierade, alla villiga att arbeta för en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Behovet av nykterhets­organisationer och andra som kan, vill och vågar driva ett sådant arbete är stort. Att vi nu fått möjligheten att mötas under en världskongress bidrar inte bara till att vi enas om gemensamma mål och får tid till erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning. De fina dagarna i Sigtuna fyller oss med ny energi och ger kraft att jobba ännu mer och ännu hårdare. Vi åker hem från världskongressen stärkta i tron att vi tillsammans kan förändra världen.

Mer från Accent