Krönika

Johnny Mostacero: Tillsammans håller vi ut

När jag skriver denna krönika har det passerat exakt 150 dagar sedan jag stod framför tv:n och tittade på när Lena Endre läste Alfred Tennyssons dikt Nyårsklockan. Mina tankar handlade om vad ett nytt år skulle innebära för mig, min familj, och för IOGT-NTO. Vilka glädjeämnen vi skulle uppleva, vilka motgångar vi skulle tvingas att hantera, ta oss igenom och i bästa fall gå stärkta ur.

För det är så livet är: fyllt av framgångar, motgångar, utmaningar, och ibland sorger, men också dagar som bara passerar och läggs till varandra, och som vid en tillbakablick är det vi kallar för livet. Det tog inte ens 100 dagar innan covid 19 fångade världen i sitt grepp och förändrade livet för oss alla.

”Det grundläggande i den positiva hanteringen av ett stort problem är människans anpassningsförmåga.”

Nu har vi levt med denna pandemi i ett par månader, och om vi för en stund bortser från all död, allt elände och den enorma ekonomiska påverkan som det fört med sig, så kan vi också se mängder med positiva saker hända. Det grundläggande i den positiva hanteringen av ett stort problem är människans anpassningsförmåga. Hur vi snabbt kan ställa om, tänka nytt, lägga ner och starta upp. En förmåga som är avgörande för vår överlevnad som individer, för företag och organisationer, nationellt och globalt. Att se IOGT-NTO och all den verksamhet som vi bedriver göra denna omställning till en helt förändrad spelplan gör mig som ordförande enormt stolt. För det som händer nu är en anpassning av verksamhet och en start av nya aktiviteter i sällan skådad mängd.

”Håll kontakten med varandra – ett telefonsamtal kan förvandla en annars dålig dag till en bra dag.”

Kreativiteten sjuder och vi tar alla tillfällen vi kan för att samla våra medlemmar till aktiviteter i anpassad form. Jag är övertygad om att vi kommer gå stärkta ur detta, och vi kommer dessutom ha massor med nya kunskaper med oss i det som kommer definieras som post corona. Det vi bör ha i åtanke är att vi trots allt är en organisation som bygger på relationer och fysiska möten. När dessa ställs in finns risken att många känner sig ensamma och isolerade, särskilt kännbart för dem som är i karantän. Så håll kontakten med varandra – ett telefonsamtal kan förvandla en annars dålig dag till en bra dag. Och kom ihåg att det finns ett slut på pandemin. Till dess: Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.

Mer från Accent