Ordföranden

Johnny Mostacero: ”Ta vara på möjligheter, planera och hoppas. ”

Återigen ligger ett nytt år framför oss som en bok med oskrivna blad. Min känsla är densamma varje år. Till största delen en positiv förväntan inför vad detta år ska ge för avtryck i de tolv kapitel som kommer att utgöra boken med titeln 2017. För mig personligen, för min familj, för mina vänner och självklart för vårt IOGT-NTO. Ett år som för oss alla kommer att innebära såväl framgångar som motgångar, glädje och sorg – samt allt däremellan. Kanske har ni, precis som jag, snitslat ut den tänkta vägen med ett antal mål och delmål. Det kommer förhoppningsvis att göra resan rakare och öka sannolikheten att det blir som vi tänkt. Men ibland kommer livet emellan. Saker sker som på ett ögonblick vänder upp och ner på tillvaron.

Många drömmer om den fantastiska vinsten som i ett slag förändrar tillvaron. Att aldrig mer behöva fundera över lån och amorteringar. Kunna resa vart man vill och när man vill. Sluta jobba eller skaffa sig det där jobbet man alltid drömt om, men aldrig förverkligat. För en del händer detta. Men det kan också vara döden som kommer emellan. Jag har själv klivit över det magiska femtioårsstrecket och påminns allt oftare om att livet inte är oändligt. Pappan till min yngsta dotters kompis gick bort i cancer, 42 år ung. En man som älskade livet och njöt av det fullt ut. Jag minns när han en solig sommardag tog ut mig på en åktur i sin nya bil. Hans sprudlande glädje när han berättade om racingkursen i Italien. Ett knappt år senare finns han inte med oss längre.

I mitt uppdrag som IOGT-NTO:s förbundsordförande har jag inlett året med att närvara vid en begravning och en minnesceremoni för två av våra medlemmar. Medlemmar som jag kände väl och tyckte mycket om. Detta gör ont i mig – men det slår inte ner mig. Tvärtom tänker jag att min skyldighet är att leva livet fullt ut. Ta vara på alla möjligheter livet erbjuder, fortsätta planera, drömma och hoppas. Men mest av allt att vara tacksam. Tacksam över att få vara här och nu och leva livet omgiven av många vänner. Att få företräda vårt IOGT-NTO, där det finns så många medlemmar som jobbar för att göra inte bara vårt samhälle utan hela vår värld till en bättre plats att leva på. Vårt IOGT-NTO som dessutom står upp för alla människors lika värde i en tid då krig orsakar stora folkomflyttningar, och terror skapar rädsla som i sin värsta form får människor att vända sig emot varandra.

I tider som dessa behöver vi se varandra, berömma och stötta varandra. I med och motgång. Mitt främsta löfte till mig själv är att arbeta med att tänka goda tankar. Om mig själv och om de jag har runt mig. Men också att vara den där hjälpande handen när någon i min omgivning har det svårt. Inte för att jag tror att jag förändrar världen med det. Men det är mitt lilla bidrag till något som i en större helhet kan göra skillnad.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent