Krönika

Johnny Mostacero: Ölutspel kan sarga förtroendet

Tiden rusar och ett halvår har nu passerat sen vår fina kongress i Örnsköldsvik. Där fattades många viktiga beslut i framtidsfrågor som nu ska verkställas. Jag tänker inte minst på att vi den 1 januari 2020 går från 23 till 8 distrikt. Ett beslut som under hösten har inneburit ett omfattande arbete för alla inblandade.

Ett annat stort beslut är Flygfritt 2020 som innebär att IOGT-NTO från årsskiftet ska vara flygfritt. Ett viktigt beslut för miljön som kommer ställa stora krav på vår förmåga att prioritera. Bland annat genom högre krav på planering och framförhållning av centrala kurser och konferenser, så att våra medlemmar med lång resväg ska kunna delta. Särskilt utmanande då vi i detta fall vänder på kuttingen genom att göra förändringen först och konsekvensanalysen efteråt.

En annan utmaning är att alkoholmonopolet nu är under konkret hot från flera håll. Att i detta läge se Systembolaget kliva in i debatten genom att föreslå sänkt pris på det billigaste starkölet känns nästan overkligt. Förutom att det är fel väg att gå så är det ett förslag som ger monopolets motståndare luft i lungorna, och som i viss mån riskerar att sarga Systembolagets skyhöga förtroende hos allmänheten. Priset på alkohol är i Sverige något våra politiker beslutar om genom alkoholskatten. Med tanke på att vår köpkraft sedan EU-inträdet ökat kraftigt och priset på alkohol inte följt med, så är det en alkoholskattehöjning som behövs. Inte en sänkning av priset på den produkt som de som dricker mest kommer köpa. Systembolaget är viktiga, och vi försvarar dem i debatten när det behövs, men vi går självklart emot detta.

Nu står ännu en julhelg inför dörren och många av våra medlemmar lägger ner massor av tid och engagemang på att skapa Vit jul-aktiviteter för barn och ungdomar. Något som för vissa kan betyda lugn och trygghet från ett hem i kaos. En gåva som kan vara mer värd än alla julklappar i världen. Självklart avslutar jag denna årets sista krönika med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt 2020 för oss alla och för vårt IOGT-NTO. 

Mer från Accent