Ordföranden

Johnny Mostacero: Låt inte destruktiva normer styra

Ännu en sommar ligger framför oss fylld av förväntningar. Sommaren medför av tradition också normer som vi alla på ett eller annat sätt måste förhålla oss till. Jag tänker belysa tre av dessa: väder, fotboll och alkohol.

Vad gäller väder så är sol, klarblå himmel och minst 25 plusgrader normen för en bra sommar. Bönder undantagna, då de enligt fördomen oftast anser sommaren vara antingen för varm, för kall eller för regnig. För trots att vi gillar olika utgår tidningars rubriker och nyheternas väderrapporter från att vi alla gillar sol och värme. Till er som gillar svalare väder är trösten att sommaren är lång och att även ni kommer få det väder ni uppskattar.

Den andra normen vi har att förhålla oss till i sommar är fotbollsnormen. Hur starkt genomslag normen får är beroende av vilka framgångar vårt landslag har i VM-turneringen i Ryssland. Går Sverige vidare kommer vibbarna från sommaren 1994 göra sig påminda. Särskilt för oss som var med då. Turneringen slutade med att landslaget åkte hem med en bronsmedalj efter den bästa prestationen sedan VM 1958.

Ibland är personerna som deltar med på bilden, men påfallande ofta avbildas endast drycken. Som om alkoholen är det primära, och vilka man umgås med sekundärt.

Den tredje och mest destruktiva normen gäller alkohol. Den finns omkring oss nästan överallt, men är mer frekvent förekommande under sommaren. Semester, grillning och inte minst fotbolls-VM är företeelser som driver på alkohol­normen. Som om inget blir riktigt full­ändat om inte alkohol finns med i bilden.

Jag blir alltid lika förundrad över vänner som via sociala medier förmedlar vilken trevlig middag, semester, återförening med gamla vänner de haft, och gör det genom en bild på ett glas öl, vin eller en drink. Ibland är personerna som deltar med på bilden, men påfallande ofta avbildas endast drycken. Som om alkoholen är det primära, och vilka man umgås med sekundärt.

Vad jag dock vet, är att en solig och varm sommar och ett landslag som går långt i VM-spelet kommer att driva på alkoholkonsum­tionen. Mer drickande ökar risken för våld, fler barn som far illa och fler som går in i hösten med ett riskbruk eller missbruk i bagaget. En insikt som gör mig ledsen, men som också ger mig kraft att jobba vidare. Till alla er som är med mig i detta arbete önskar jag en sommar som blir som du vill ha den – och inte vad eventuella normer säger är det rätta!

Mer från Accent