Ordföranden

Johnny Mostacero: Johnny Mostacero: ”Tiden går fort när man har roligt”

Tiden går fort när man har roligt är ett ordspråk jag fick lära mig redan som liten. Men för oss som växte upp på 1970-talet var det ännu mer påtagligt hur oändligt långsamt tiden gick när man hade tråkigt.

Vi hade vare sig datorer eller något internet att förströ oss med när ledan slog till. När vi hade roligt sysslade vi i stället med spontanfotboll och utomhuslekar som indianer och cowboys, inspirerade av tv serier som High Chaparall och Alias Smith and Jones.

En tråkig dag kunde dock räddas av kompisar, problemet var dock följande: Kompisen kunde bo en bra bit bort och telefonen som kommunikationsverktyg skulle användas sparsamt. Detta innebar att vi barn fick cykla till kompisen för att fråga om hen ville leka. Ganska ofta för att mötas av att ingen var hemma. Då var det bara att hoppa upp på cykeln och trampa hem igen.

Varför skriver jag det här kanske du undrar? Ja, en anledning är att jag alldeles nyligen fyllde 50 år. En milstolpe i livet som föranleder mig att fundera över begreppet tid, vad som hänt i livet hittills och vad som ska hända i livets halvlek nummer två. En annan sak som får mig att fundera över tid är mitt uppdrag som förbundsordförande. Ett uppdrag som är stort och krävande, men roligt.

Tidsperioden jag som ordförande främst fokuserar på är de två åren som förflyter mellan två kongresser. I dagarna har halva denna tid förflutit. Den fråga jag ställer mig är naturligtvis vad vi som organisation har utfört under detta år.

När jag summerar så kommer jag fram till följande: Arbetet med ”Vårt IOGT-NTO” har påbörjats – syftet är att vi oavsett organisationsnivå ska känna oss som ett stort vi.

I januari genomfördes en stor konferens i Köping som samlade 130 medlemmar från alla våra distrikt. Förutom att börja bygga vårt IOGT-NTO fattade vi en hel del gemensamma beslut, och påbörjade dessutom formellt vår resa med den nya strategin som karta. En gemensam resa som vi kommer att befinna oss på fram till 2021.

I år har vi också kommit igång med videokonferenser med våra distriktsordförande. Inför varje förbundsstyrelsemöte möter jag och vice ordförande Andrine Winther dem för att stämma av frågor och vägval, och för att få distriktens syn och perspektiv kring frågor som påverkar oss alla.

En fråga vi jobbat hårt med det gångna året är alkoholpolitik. Att regeringen nu lagt ett förslag om alkoholskattehöjning från den 1 januari 2017 är glädjande för oss och en framgång för folkhälsan.

En annan framgång är att vårt ideella arbete med transitflyktingar i Stockholm och flyktingmottagande på andra orter som genomfördes förra hösten gav oss två miljoner kronor från regeringen för att under 2016 utveckla detta arbete med fokus på integration. Större delen av dessa medel är nu kanaliserade ut i våra lokala verksamheter där de kommer göra stor nytta.

Som förbundsordförande är jag naturligtvis inte ensam. Vi har en fantastisk förbundsstyrelse som består av tolv kunniga, kompetenta och härliga medlemmar som alla brinner för att göra vårt IOGT-NTO ännu större och starkare. Och för att avsluta med det som jag inledde med. Tiden går fort och jag har roligt. Och har jag mot förmodan någon gång tråkigt, så har jag en dator och internet.

Mer från Accent