Ordföranden

Johnny Mostacero: Johnny Mostacero: ”Känn stolthet över vårt IOGT-NTO”

Lördagen den 21 mars befann jag mig på Alevallen i Halmstad för att se fotbollslaget i mitt hjärta, Halmstads BK ta sig an Örgryte IS. Det var en träningsmatch som lämnade mycket övrigt att önska. Kallt och blåsigt som det ofta är i Halmstad under vinter och tidig vår.

Plötsligt ringde min telefon och då matchen inte engagerade nämnvärt svarade jag.

–  Hej, hörde jag flera röster säga i kör.

–  Det är IOGT - NTO:s valberedning och vi sitter i ett fysiskt möte i Stockholm. Sitter du ner?

– Nej svarade jag, jag står och tittar på en medioker fotbollsmatch och fryser så jag skakar.

– Okej, men sätt dig då, för vi har beslutat oss för att föreslå dig till att bli IOGT-NTO:s nästa förbundsordförande.

En månad tidigare hade jag träffat­ ­valberedningen för en lång intervju som föregåtts av ett antal telefonsamtal. Sålunda hade jag ägnat några veckor åt att tänka, väga för och emot samt prata med kloka personer i min omgivning. Eftersom jag nu skriver denna krönika så förstår ni vad jag svarade på valberedningens fråga.

Den 27 juni valdes jag till förbundsordförande på IOGT-NTO:s kongress i Lund. Det är ett stort uppdrag som jag nu ger mig in i. Men jag är inte ensam. Precis som valberedningen lovade så har jag en väldigt kompetent styrelse med mig. En styrelse bestående av tolv kvinnor och män i spridda åldrar som alla drivs av att göra vårt IOGT-NTO ännu större, bättre och mer framgångsrikt.

Jag vill arbeta för att vi skall bli och kännas som ett IOGT-NTO oavsett vilken nivå vi befinner oss på. Stolthet över vad vi själva och vad andra i organisationen uträttar och åstadkommer. Lyckas vi öka stoltheten och vi-känslan inom IOGT-NTO är jag övertygad om att effekten blir fler medlemmar och ett ökat medlemsengagemang vilket är två andra mål jag vill arbeta för.

Med en ny sexårig strategi har vi också pekat ut riktning och mål på vad vi vill åstadkomma och innehållet i den är definitivt en viktig anledning till varför jag tackade ja.

Det känns bra att gå in i rollen som förbundsordförande med en ny sexårig strategi där vi pekar ut tre huvudområden för ett demokratiskt, solidariskt och nyktert samhälle. Tre områden som lyder: IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap. IOGT-NTO utmanar alkoholnorm­en. IOGT-NTO driver en politik för ett nyktrare samhälle. Eftersom vår strategi är nivåneutral så omfattar den alla nivåer i organisationen.

Om jag ska lyfta ett område där jag är helt och fullt övertygad om att vi kommer nå stor framgång så är det området ”IOGT-NTO utmanar alkoholnormen”. Alkoholnormen finns, är i vissa sammanhang väldigt stark och den är något vi som inte dricker delar med dem som dricker alkohol.

Kan vi lyfta in frågan om alkoholnormen i debatten, få många att se den och inse vilken negativ effekt en stark alkoholnorm har. Då kommer vi också att få många med oss i arbetet för att försvaga och vända på normen. En norm som är svår att ställa sig utanför. Normen gör också att det i många sammanhang konsumeras alkohol av slentrian utan att det ens görs ett aktivt val. Prova gärna genom att ställa dessa två frågor till dem ni möter: finns det en alkoholnorm? Hur ser den ut?

Mer från Accent