Ordföranden

Johnny Mostacero: En god vit jul till er alla!

Julen är här – en högtid med stora förväntningar och krav. En helg som ingen kommer undan, oavsett om man firar den eller ej. Julen är också ett firande där varje familj har sina egna traditioner: Är exempelvis grönkål ett givet inslag till julbordet? Äts det lutfisk eller inte? Får barnen en julklapp på morgonen enligt amerikansk tradition, eller ska de vänta fram till kvällen innan paketen får öppnas? Kommer det en tomte, eller är det någon familjemedlem som delar ut klapparna?

Något som jag själv minns tydligt från min barndoms jular var att det alltid var mycket alkohol med i bilden. Även om julen var barnens högtid så var det mesta fram till julklappsutdelningen anpassat för vuxna. Till sillen och det kallskurna krävdes det snaps, och till Janssons frestelse, prinskorv, köttbullar och omelett, var julölen den givna drycken. Jag har också tydliga minnen av att min barndoms tomte ofta luktade alkohol och hade problem att läsa texten på julklapparnas etiketter.  Som barn är man ytterst anpassningsbar och tror att det är så det ska vara.

Så tänkte även jag. Det var först i vuxen ålder som jag började reflektera över att alkoholen inte har en given plats vid julfirandet. Men det var få andra som pratade om detta. Därför tycker jag att vi alla kan känna stolthet över att IOGT-NTO-rörelsen nu för tolfte året i rad driver kampanjen Vit jul. En kampanj som har som syfte att låta barnen uppleva julen utan närvaro av alkohol och berusade vuxna. Vit jul innebär också att skapa fritidsaktiviteter för barn och unga vid en tidpunkt på året då mycket sådan verksamhet ligger nere. Jag vågar påstå att Vit jul numera är en mycket uppskattad och väletablerad kampanj som många känner till.

Att fira julhelgen helt utan alkohol är bra för alla. Det bästa med Vit jul är att den – trots den starka alkoholnormen
i samhället – bidragit till att förändra vuxnas syn på att dricka alkohol i barns närvaro. Minnena från barndomens jular har bidragit till att jag lovat att varken mina egna barn, eller mina barnbarn, ska få uppleva något liknande när jag är närvarande.

Avslutningsvis vill jag önska alla våra medlemmar, samarbetspartners och sympatisörer en riktigt god glad Vit jul och ett Gott nytt år!

Mer från Accent