Krönika

Jens Wingren: Vi behöver all kunskap vi kan få

Den senaste tiden har jag haft mycket fokus på cannabis. Jag har åkt till Köpenhamn, gått på möten, kollat facebookgrupper och läst vad jag kommit över, från nya forskningsrapporter till snaskig kvällstidningsjournalistik.

Nyligen lyssnade jag på en tre timmar lång debatt om hälsoriskerna med cannabis mellan en cannabisläkare och journalisten Alex Berenson. Det som slog mig är hur de två parterna, trots en påstådd vilja att föra en saklig och sansad debatt, inte ens kan samsas om vad forskningen säger om rätt grundläggande frågor kring cannabis. Det är som att de lever i två olika världar; i den ena är cannabis en lovande medicin och i den andra en farlig drog.

Man ska akta sig för enkla sanningar. Verkligheten är ofta komplex och svår att förutse. Men faktum är att flera metastudier visar att cannabis inte är en vidare effektiv medicin mot smärta, och att drogen riskerar att utlösa psykiska problem och psykoser hos vissa. Men det finns också studier, om än preliminära, som pekar på olika medicinska användningsområden. Som med alla narkotiska preparat handlar det om att balansera eventuell nytta mot riskerna.

Det är också faktum att cannabis är en växande legal industri på andra sidan Atlanten, och att det finns starka ekonomiska intressen för legalisering även i Europa. Det är intressen som vill framställa sanningen som enklare än vad den egentligen är. Vi behöver rusta oss med all kunskap och källkritik vi kan komma över.

Mer från Accent