IOGT-NTO-rörelsen

Vit jul-kul i hela landet

Nu år årets Vit jul-kampanj i full gång. Aktiviteter arrangeras över hela landet, och som som vill ta ställning för en Vit jul är välkomna att skriva under.

När julafton är förbi åker pingisborden fram. Åtminstone hos IOGT-NTO i Torrberg där turneringen Juldagskuppen nu anordnas för 25:e året i rad.

Bordtennis på juldagen lika självklart som Kalle Anka på julafton i Torrberg utanför Leksand i Dalarna.

Traditionen startade när en handfull barn i området började spela pingis med sina pappor i mitten av 1990-talet, och så föddes idén om en återkommande turnering i IOGT-NTO-föreningen 138 Majblommans lokaler.

Från fjolårets kupp. Foto: Privat

– Till en början var det en far och son-grej. Jag minns hur jag och min pojke Jonas åkte till turneringen i IOGT-NTO-lokalen första gången. För att pynta tog vi med julgranen hemifrån – med fot och allt – och kastade in den i bilens baklucka. Vi tog också med resterna från julbordet och dukade upp mat för alla. Sedan satte vi igång och spelade ända till kvällen, säger Gunnar Sundell.

Nu firar de 25-årsjubileum. Under tiden har Juldagskuppen vuxit och alla är välkomna. Turneringen är också en av de aktiviteter som finns med på IOGT-NTO-rörelsens lista över aktiviteter inom ramen för Vit Jul-kampanjen.

Varje år kommer familjer på besök från olika delar av landet för att tillbringa julen runtomkring Torrberg, en by med 70 invånare. Ibland har det till och med kommit pingissugna spelare ända från Hälsingland, Helsingborg och Umeå. Och barnen, som var 10 år när Juldagskuppen startade, är idag vuxna och tar med sina egna barn.

– Förra året var den yngsta sex år och den äldsta sjuttiofyra, så det är stort åldersspann! Just bordtennis är bra för att så olika åldersgrupper kan möta varandra och det kan ändå vara jämnt, säger Gunnar Sundell, som idag kan spela mot sina barnbarn.

IOGT-NTO-rörelsens Vit Jul-kampanj lyfter fram julen som barnens högtid, och uppmanar vuxna att avstå alkohol under julen och signa sig för en alkoholfri jul. Över hela landet arrangeras Vit Jul-aktiviteter, likt Juldagskuppen. Den som vill kan också bidra genom att handla i Vit juls gåvoshop.

Gunnar Sundell och sonen Jonas Sundell håller i trådarna. Foto: Privat

Juldagskuppens arrangör Gunnar Sundell tycker visserligen att det är viktigt att satsa på barnen under Vit Jul-kampanjen. Men han tycker också att det är viktigt att det finns något att göra för vuxna – därför är kuppen till för alla åldrar.

– Även de stora behöver saker att sysselsätta sig med. Jag kan nästan garantera att om en vuxen ska vara med i en pingisturnering klockan 10.30 på juldagen, så måste personen ha en vit julafton också, säger han.

Ett 30-tal personer brukar delta i Juldagskuppen varje år, och ännu fler än så dyker upp för fika eller för att heja. Hela IOGT-NTO-gården i Torrberg brukar vara full av pingisbord där olika gruppspel pågår, och julmat och fika dukas upp i ett annat hörn.

Enligt Gunnar Sundell brukar de försöka ordna ett jämnt gruppspel, där spelare som är på samma nivå får möta varandra. Sedan börjar utslagningsmatcher och kalaset toppas med en final på eftermiddagen. Vinnaren får, förutom äran, höja den stora vandringspokalen.

– Jag brukar säga att det här är julens höjdpunkt! Vi lägger ofta ner mycket jobb på turneringen, med pynt, snöplogning och inbjudningar. Efteråt är jag helt slut, men tillställningen blir alltid så lyckad –  så det är värt det, säger Gunnar Sundell.

Mer från Accent