Fossilfritt

Solklart för Miljonlotteriet

IOGT-NTO:s fastighet i Mölnlycke, där Miljonlotteriet huserar, går över till fossilfria energikällor. En investering som beräknas vara betald inom tio år.

Anläggningen på lotterifastighetens tak består av 498 solpaneler om 330 watt styck. Hela härligheten väger 16 ton. Den togs i drift i somras och tillsammans med en bergvärmeanläggning så räknar man med att den totala investeringen på 6,5 miljoner kronor kommer att ha betalat sig om 8–10 år. Den beräknade livslängden är 25 år.

Hela projektet från start till mål har tagit 1,5 år. Det har varit en del utmaningar under resan, men nu är projektet i hamn. Projektansvarig har varit IOGT-NTO:s fastighetschef Stefan Engström.

Stefan Engström. Foto: Privat

– Sedan anläggningen driftsattes har vi redan sett elräkningarna sjunka med 35-40 procent, och koldioxidutsläppen minskar med cirka 85 ton per år. Så det blir en win-win för både miljö och ekonomi, säger han, och fortsätter:

– Och om vi skulle behöva utöka i framtiden så finns det dessutom utrymme på taket för ytterligare 100 paneler.

Kommer det att bli solpaneler på fler av IOGT-NTO:s fastigheter framöver?       

– När det gäller fastigheten på Stora Essingen i Stockholm har vi tittat lite, men taket har olika teknikutrymmen och är inte lika yteffektivt. Däremot tittar IOGT-NTO Växjö på möjligheten att installera solceller på fastigheten vid Vattentorget, säger Stefan Engström.

– Det här är hur bra som helst! Och det visar att IOGT-NTO som äger Miljonlotteriet och fastigheten är framsynta när det gäller miljöfrågorna, säger Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort.

Mer från Accent