Nyktra hus

”Sillvik är mitt smultronställe”

Sommaren är på upphällningen, men Caroline Gustavsson ser redan fram mot nästa: ”Sillvik ger mig ro i själen”.

Caroline Gustavsson har tillbringat de 15 senaste somrarna på IOGT-NTO:s gård Sillvik, belägen vid havet längst ut på Hisingen. De fem senaste åren har hon jobbat ideellt som husvärd.

– Det började för ungefär femton år sedan, när vi började åka hit på sommarläger med 30-40 ungdomar från Sparreholm. För fem år sedan fick jag höra att det var svårt att få tag i volontärer och undrade ”Varför har ni inte frågat mig?” Sedan dess har jag varit husvärd varje sommar.

Vad innebär det, förutom att du behöver vara medlem i IOGT-NTO? 

– Jag bor gratis som husvärd, men man får jobba för det. Städa toaletterna varje morgon hör ju till det lite tråkigare uppgifterna. Till de roliga hör att ta emot gästerna, informera och visa runt, och att checka av när de åker. 

– Vanliga år (utan pandemi) ordnar man aktiviteter, våffelcafé på söndagarna, och på onsdagarna kan det vara lite olika, till exempel bingo eller musikunderhållning.

Vackra vyer över havet. Foto: Ulrica Ambjörn

Vad betyder Sillvik för dig?

– Jättemycket, att få komma till havet, att få lugn, frid och ro. När jag åker hit den sista vägen ned mot havet sprider sig ett lugn i kroppen. Jag älskar vatten, och här kan jag både bromsa ned tempot när jag kommer, och också ladda inför hösten. Och så har jag lärt känna många nya människor här, några träffar jag varje sommar, säger Caroline Gustavsson, som bor i sörmländska Sparreholm och arbetar på ett gruppboende för människor med funktionsvariationer i Flen. 

Något speciellt med västkusten?

– Solnedgångarna över havet, de är fantastiska. Då samlas alla som är här på klipporna och tittar. 

I sommar har du varit husvärd i två veckor, men varit här i tre?

– Den tredje och sista veckan är min ”egen”. Då brukar vi cykla på öarna och gå på  Liseberg. I år tog jag ledigt en kväll och var på Lotta på Liseberg.

Hur känns det att avsluta säsongen och åka hem?

– Lite tråkigt, jag trivs så bra – Sillvik är verkligen mitt smultronställe, men jag är redan inbokad på tre veckor nästa sommar. I år tog jag en massa bilder, jag ska göra en fotobok så jag kan njuta hela året tills jag kommer hit igen.

Sillvik. Foto: Ulrica Ambjörn

Mer från Accent