Nominerad eldsjäl

Sigrid brinner för Vit jul

Sigrid Söderholm har nominerats till utmärkelsen Bodens eldsjäl för sitt långa och idoga arbete i IOGT-NTO-rörelsen. ”Ett viktigt erkännande”, säger hon.

Som sjuåring blev hon medlem i IOGT-NTO. Vid 79 år fyllda är Sigrid Söderholm en av fem kandidater som har nominerats till Eldsjälpriset i Boden. Hon är nominerad för sitt långvariga engagemang i nykterhetsrörelsen och för sitt avtryck inom föreningslivet i staden.

– Det känns fantastiskt! Nomineringen är ett erkännande för allt jag gjort genom åren, säger Sigrid Söderholm.

Enligt nomineringen tar hon sig an sitt ideella arbete med outtröttligt engagemang: ”Hon ordnar läger och träffar barn till missbrukare. Även mängder av vuxna har hon hjälpt och varit ett föredöme och visat på den trygghet ett nyktert liv medför”, står det på kommunens hemsida där vinnaren röstas fram.

Årets eldsjäl offentliggörs under en galakväll på Sagabiografen i Boden den 16 november, med Mark Levengood som konferencier. Förutom den stora äran får vinnaren tiotusen kronor.

Sigrid Söderholm säger att konkurrensen bland alla som är nominerade till priset är hård.

– Det vore såklart fantastiskt att få mycket röster, för det betyder även att IOGT-NTO-rörelsen får credit. För min del är det viktigare att rörelsen uppmärksammas än att jag vinner personligen, så att folk får upp ögonen för vårt arbete. Det känns som en vinst att bara ha blivit nominerad, dessutom av folk utanför rörelsen, säger hon.

Sigrid Söderholm har varit aktiv på alla plan i IOGT-NTO; med barn och ungdomar genom lägerverksamhet och som Junis-ledare, men också bland annat genom kamratstöd för vuxna.

– Jag vill behålla barnasinnet, och blanda. Det lättar upp verksamheten på vuxensidan så att det inte blir så allvarligt alla gånger, säger hon.

Det viktigaste för henne är att barn ska ha det bra, och särskilt barn till missbrukare, som hon anser behöver kontakt med trygga vuxna som förstår vad barnen har gått igenom.

– Därför är kampanjen Vit jul en brinnande grej för mig och flera av oss här i Boden. Under nästa vecka kommer vi att vara ute på stans gallerior och börja samla namnunderskrifter från folk som lovar att vara nyktra under julen, säger hon. 

Mer från Accent