IOGT-NTO

Regeringens ANDTS-samordnare till IOGT-NTO

Regeringens samordnare för ANDTS-frågor, Magnus Jonsson, blir drogpolitisk chef på IOGT-NTO under Irma Kilims föräldraledighet.

Under de senaste 18 månaderna har Magnus Jonsson arbetat med regeringens ANDTS-strategi. Efter sommaren tar han över arbetet som chef för drogpolitiska avdelningen på IOGT-NTO.

– Det ska bli väldigt spännande, säger han. 

Vad var det som lockade dig att söka tjänsten?

– Jag har ju sett under den här tiden att IOGT-NTO gör ett väldigt bra jobb och ligger i framkant. Och så får jag möjlighet att testa en chefstjänst under en begränsad tid, och dessutom komma tillbaka till civilsamhället.

Vilken del av civilsamhället har du tidigare arbetat i?

– Jag har jobbat fackligt, först i Sveriges förenade studentkårer, SFS. När jag började på regeringskansliet blev jag heltidsarvoderad SACO-ordförande och fick möjlighet att arbeta på SACOs kansli. Så jag har växlat mellan statliga myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Jag tror det är bra med det utbytet.

Vad är skillnaden mellan att arbeta på en statlig myndighet och i en civilsamhällesorganisation?

– I civilsamhällesorganisationer går det lite snabbare. Det är inte så tungrott, man behöver inte uppfylla alla krav öppenhet och insyn. Saker behöver inte alltid beredas, stämmas av, och kanske utredas innan man sätter igång. 

Annars anser han att likheterna är stora.

– På en myndighet är det medborgarna och deras skattepengar man arbetar för, och i en organisation är det medlemmarna och deras intresse.

Om ANDTS-strategin röstas ner i dag, ska du överge departementet när det är dags att ta fram en ny?

– Det finns många kompetenta kollegor som kan ersätta mig. Och förresten är det långt till 1 september, så jag hinner nog göra en del innan dess i så fall.

Vad ser du mest fram emot?

– Att leda en engagerad och kompetent grupp och att se vilka beslut kongressen kommer att fatta. Sedan förstås att bekanta mig med en ny arbetsplats och nya kollegor.

Mer från Accent