IOGT-NTO-rörelsen

Premiärglädje á la Povel Ramel på Wendelsberg

För första gången på över ett år spelar teatereleverna på Wendelsbergs folkhögskola för publik i salongen.

Den fria teatergruppen Ekipaget består av tredjeårselever som går på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsbergs teaterlinje. Varje år producerar årets treor en visföreställning, och i år har eleverna valt att göra en hyllning till Povel Ramel. Fredagen den 3 september är det premiär för den cirka 40 minuter långa föreställningen I glädjens tecken.

Varför har ni valt Povel Ramel?

– Vi fastnade för hans berättande texter och otroliga musik! Dessutom är det hans 100-års jubileum nästa år och det är ett firande vi inte vill missa. Vi vill ta chanser att sprida han sprudlade energi till yngre generationer och fira tillsammans med dem som redan känner och älskar honom, säger Olivia Broberg, en av medlemmarna i Ekipaget.

Klassiker som Kokosnöten och Tvålen utlovas.

– Men det blir också en hel del som vare sig vi eller så många andra har hört förut. Tillsammans vill vi efter ett år av kulturabstinens få igång glädjen igen. Därför har vi valt att kalla vår föreställning för I glädjens tecken.

Hur är det med premiärnerverna?

– Det är lite pirrigt, speciellt eftersom att det är första gången vi spelar för en riktig publik på över ett år. Men oj så roligt det ska bli!

Hur stor publik kan ni ta in? 

– Vi anpassar beroende på vilken lokal vi spelar i och gällande restriktioner. Det viktigaste för oss är att publiken ska kunna känner sig säker. Det enda vi vill sprida är glädje och gemenskap. 

Apropå föreställningens namn: Hur glada är ni i teatergruppen på en skala?

– På en skala från ett till tio skulle jag säga att vi snittar på en tolva!

Teatergruppen Ekipaget repeterar. Foto: William Carling

Vad innebär det att ni startar en fri teatergrupp?

– Om vi vill göra något, föreställningar, kostym, musik etcetera, så är det vår uppgift att lösa det och se till att det händer! Vi driver hela processen från idé till färdig föreställningen.

– Men exakt vad det betyder vet vi nog inte ens själva än. Vi lär oss hela tiden nya saker i takt med att vi arbetar och upptäcker ständigt nya problem vi behöver lösa. Men det är också det är som så roligt och kreativt. Som tur är har vi också otroliga lärare som alltid är redo att rycka in när vi behöver dem.

Vad har åren som elev på Wendelsberg betytt för dig?

– Rent kunskapsmässigt så har jag fått verktyg för att kunna jobba på scen, men också en djupare trygghet och kunskap i vad det innebär. Sen har jag såklart träffat nya vänner som jag tror kommer finnas kvar livet ut. 

Povel Ramel-sällskapet uppskattar att Ekipaget satsar på en föreställning med Povel Ramels material, inte minst med anledning av det stundande 100-årsjubiléet.

– Väldigt roligt dessutom att den yngre generationen tar sig an Povels text- och musikskatt. De har också valt ett passande namn för sitt framförande, I glädjens tecken. Det var just glädjen som var Povels politiska budskap. Lycka till med Povelshowen och den fortsatta turnén! hälsar Lennart Andersson för sällskapets räkning.

I glädjens tecken spelas på Wendelsberg i Mölnlycke den 3, 7 och 12 september. Därefter ska Ekipaget ut på turné och föreställningar går att boka.

Mer från Accent