Många känner oro för hur verksamheten i IOGT-NTO:s föreningar ska komma i gång igen efter pandemin. Rossar Svenneling Vestin, nyanställd verksamhetsutvecklare i IOGT-NTO:s team Sydost, ville därför rivstarta med något nytt: Öppen scen-arrangemang i Mjölby, Vadstena, Motala, Boxholm och Finspång.
– Jag gillar själv att leka med ord och har deltagit på öppen scen som andra arrangerat. Det är kul att kunna ge lokala förmågor möjlighet att visa vad de kan, säger han.
Premiären skedde i Mjölby en fredagskväll i oktober – en riktigt utmaning eftersom ingen verksamhet i IOGT-NTO:s regi har skett på orten på flera år. Fredagskvällen när det är dags står strandflaggor och vajar utanför lokalföreningen Davids hus, mitt i villakvarteren i centrala Mjölby. Tre uppträdanden är förhandsbokade.
– Men jag hoppas förstås att några kliver upp spontant på scenen också, säger Rossar Svenneling Vestin.
”Det är kul att visa upp lokala förmågor.”
Rossar Svenneling Vestin
Inför kvällen har han bakat 50 kanelbullar, och Amelia Stål och Amelie Karlberg, två 15-åriga UNF:are, hjälper till med förberedelserna. De lägger ut broschyrer, brygger kaffe och lägger upp bullarna på fat. Tjejerna är hemtama i huset.
– Vi dansar här i lokalen, i NBV:s regi, säger Amelia Stål, och Amelie Karlberg fortsätter:
– Vi ska sälja fika under kvällen och hjälpa till att städa efteråt.
I bortre änden av lokalen repar första bandet, med namnet Just nu. Det är en ukuleletrio bestående av Per-Arne Olsson, Christina Klasson och Mats Andersson som spelar glad musik. Det är tydligen instrumentets förtjänst.
– Allt låter glatt när man spelar ukulele, säger Per-Arne Olsson.
Fler och fler dyker upp, och till sist är drygt 20 personer på plats. Vid ett bord sitter Myrthel Vestin. Fast hon har inte kommit för uppträdandena.
– Jag är hans mamma, säger hon och pekar på Rossar Svenneling Vestin, som skrattar och tycker att hon i varje fall kunde låtsas vara intresserad av det som ska ske på scen.
Vid bordet intill sitter däremot två entusiaster.
– Vi har varit på utflykt till Vadstena och råkade stanna till i Mjölby. Vi såg affischer på stan och bestämde oss för att gå hit. Öppen scen är en väldigt kul yttring, säger Karin, som inte vill uppge sitt efternamn.
Rossar Svenneling Vestin sätter sig vid pianot och spelar i väntan på att klockan ska bli 19 och ukeleletrion äntrat scenen. Tre låtar hinner de med innan det är dags för nästa uppträdande. Det är Dennis Björkman, eller Reflecto som han kallar sig. Han spelar elgitarr och sjunger egna låtar av det hårdrockigare slaget. Han berättar att han missbrukat alkohol och amfetamin i nästan 20 år, men är nykter sedan i mars. Med sig i publiken har han sin flickvän och sina producenter Joel Alenius och Jonatan Rosén.
– Vi har ett litet skivbolag och är här för att lyssna på Dennis. Vi har givit ut en av hans låtar och är på gång med ytterligare en, säger Joel Alenius.
Det var Jonatan Rosén som upptäckte Dennis Björkman.
– Jag jobbar på biblioteket och upptäckte honom när han kom dit för att spela in sin musik. Han var hemlös och hade ingen egen dator, säger Jonatan Rosén.
”Musiken kan rensa huvudet och fungerar som psykolog för mig.”
Dennis Björkman
Efter spelningen är Dennis Björkman nöjd.
– Det kändes bra. Det är länge sedan jag spelade ute för publik, säger han.
Han berättar att vändpunkten kom när han hamnade på sjukhus.
– Jag blev inlagd för alkoholabstinens och fick genomgå en hepatitutredning. Då var jag tvungen att hålla mig nykter. Sedan kändes det dumt att börja igen. Jag har tröttnat på det livet, säger han.
Musiken är hans terapi.
– Den kan rensa huvudet och fungerar som psykolog för mig.
Sist av de föranmälda uppträdandena är Poetry Slam-poeten Sissela Wasén. Hon läser ett par av sina slagfärdiga dikter från scenen.
Rossar Svenneling Vestin läser själv en dikt och uppmanar de närvarande att fundera över om de kan bidra med något.
Michael Ernst reser sig. Det visar sig att även han har med sig egna dikter.
– Jag hade inte tänkt gå upp själv. Jag var här för att lyssna på Sissela, men jag hade ändå tagit med mig några dikter i reserv, säger han efter uppträdandet.
Alla bullar gick inte åt, och några nya medlemmar lyckades han inte värva, men Rossar Svenneling Vestin är ändå nöjd med kvällen.
– Det var kul. Jag är ganska nöjd. Det kunde ju kommit – ingen. Och några av de som var här kommer att följa med till Vadstena också, så förhoppningsvis kan jag visa att IOGT-NTO är en rolig organisation som de vill vara del av, säger han.
Han är inte främmande för att testa fler nya idéer för att få fart på verksamheten i Mjölby.
– Kanske loppis, där man hyr ut bord till folk, kan vara en bra grej för att få folk till lokalen, funderar han.