Internationellt

”Nu vill vi öka hastigheten”

Johanna Davén är nytillträdd generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete.

Du är sedan årsskiftet generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, INRIF, och chef för internationella avdelningen. Vem är du?

– Jag kommer från Örebro och har jobbat större delen av mitt arbetsliv i folkrörelser och mycket internationellt, bland annat i Sydafrika. Jag är en ganska positiv och lösningsfokuserad person – det mesta brukar lösa sig på något sätt.

– Jag gillar böcker och är stor te-konnässör. Jag är gift med en kommunikatör, har en dotter, och väntar barn igen i mars. Då går jag på föräldraledighet och är tillbaka igen i september, så Gunnar (Lundström) kommer att hänga kvar som vikarie ett tag till.

Vad har du för tidigare erfarenheter som du tar med dig in i det här arbetet?

– Jag har sett alkoholens påverkan i mitt tidigare internationella arbete, men då främst jobbat med konsekvenserna, även om orsakerna till problem ofta rotat sig i alkoholen.

– Jag är van av att leda många medarbetare, även på distans. Många säger att jag är en kreativ idéspruta som kommer på nya idéer och sen utvärderar vad som faktiskt går att implementera. Jag kommer inte från IOGT-NTO-rörelsen, så jag har mycket att lära om sakfrågorna och det ser jag fram emot.

Vad är din relation till nykterhetsrörelsen sedan tidigare?

– Jag har varit hyresgäst till IOGT-NTO i Örebro som student. Jag har under olika perioder i livet varit nykterist, men inte varit medlem i IOGT-NTO. Men jag har jobbat som ungdomsledare några år och sett hur alkoholen påverkar ungdomar. Jag har aldrig varit någon storkonsument av alkohol så det var inte ett stort steg för mig att bli medlem.

– Jag har tidigare jobbat för Evangeliska frikyrkan. Där är man inte nödvändigtvis nykterist, men där finns en förståelse för hur alkohol påverkar negativt.

Nu har vi levt med coronapandemin i två år, vilket delvis har försvårat det internationella arbetet. Var står internationella avdelningen idag?

– Jag har inte satt mig in i allt än, men jag upplever att vi står och stampar och vill gå vidare. Det finns så mycket man vill göra och förändra. Nu vill vi ta nästa steg och implementera den globala strategin som antogs förra året. Man har behövt avvakta med resor och vissa projekt under lång tid. Och väntat på att få en ny generalsekreterare. Vi springer redan i loppet, men nu vill vi öka hastigheten.

Hur vill du utveckla internationella avdelningen? Hur kommer det märkas om två år att du tagit över?

– Jag gör ju det här tillsammans med regioncheferna och alla andra medarbetare. Om två år har vi implementerat den nya strategin, har hittat nya samarbetspartners bortom Forumciv och står på flera ben. Vi är mer kreativa kring vilka vi jobbar med och kan söka stöd hos. Jag skulle gärna se att IOGT-NTO-medlemmar känner ett större ägandeskap och stolthet för det internationella arbetet.

Mer från Accent