NBV Norr

NBV Norr minskar bemanning

Åtta personer får sluta och tre kontor blir obemannade när NBV Norrs ekonomi kräver nedskärningar.

NBV ska skära ned på bemanningen i region Norr. På Facebook spekuleras i att bedrägerihärvan i Skåne ligger bakom, men det förnekas bestämt av regionchefen Mattias Rosdahl.

– Nej, det har inte med problemen i Syd att göra. Vi hade redan MBL-förhandlat om nedskärningarna när vi fick kännedom om bedrägeriet. Anledningen är vår egen ekonomiska situation, säger Mattias Rosdahl, regionchef för NBV Norr.

Några nedläggningar av kontor ska de inte bli, hävdar han.

– Nästa år kommer kontoren i Östersund, Kramfors och Skellefteå att sakna personal, men bemannas i viss utsträckning av närliggande kontor, säger han.

Nuvarande NBV Norr är en sammanslagning av de tidigare regionerna Gävleborg, Mitt-Sverige och Norr. Bakgrunden till den dåliga ekonomin är enligt Mattias Rosdahl ett extremt tapp 2017 och 2018.

– I Mitt-Sverige har verksamheten i det närmaste halverats. Där går vi back tre miljoner kronor i år och har gjort av med allt eget kapital. Då kan vi inte bara köra på. Egentligen borde vi stramat åt redan för tre år sedan, men istället anställdes fler för att försöka få fart på verksamheten. När det inte gav resultat blev förlusten istället större, säger han.

Vad beror den minskade verksamheten på?

– Det är svårt att peka på något speciellt. Jag tillträdde den första januari i år och kunde bara konstatera att det är så här det ser ut. Det är jättetråkigt, men nu måste vi ta krafttag och stoppa blödningen. Annars riskerar vi även de andra kontoren, säger han.

NBV Norr har 16 kontor, varav 13 även i fortsättningen kommer att vara bemannade.

– Vi väljer att behålla alla kontoren eftersom vi hoppas kunna återinsätta tjänster på de obemannade kontoren när vi vänt trenden, säger han.

Han tycker att det finns gott hopp.

– I Gävleborg är trenden positiv och verksamheten växer. I norr ligger det ganska still. Det är främst i Mitt-Sverige vi måste öka, säger Mattias Rosdahl.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer