Kamratstöd

Mer pengar i Bakfickan

IOGT-NTO Medmänniskas mötesplats får ökat stöd av Umeå kommun: "Välkommet, men inte tillräckligt.”

IOGT-NTO föreningen Medmänniska, som driver Bakfickan i Umeå, får 400 000 kronor i bidrag från kommunen 2023. Detta på grund av ökade livsmedels- och drivmedelspriser, samt ett ökat antalet besökare.

– Vi ser att det ekonomiska läget med bland annat ökade matkostnader påverkar människor i Umeå. Föreningarna har en betydande del i arbetet med att förebygga sociala problem, därför känns det bra att vi kan ge stöd till deras verksamheter. Vi gör i år en särskild höjning av bidraget till Bakfickan som fått många nya besökare, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden, i ett pressmeddelande. 

Tillskottet välkomnas av Bore Lindberg, allt-i-allo på Bakfickan och ledamot i föreningens styrelse.

– Det är välkommet och ett erkännande av att vi gör ett bra jobb. Kommunen har ju varit här på besök, men det räcker inte för att täcka våra utgifter, säger han.

Enligt Bore Lindberg är omkostnaderna för att driva Bakfickan 1,2 miljoner kronor per år.

– Det är hyra och löner, och så köper vi en del mat också, även om vi får mycket till skänks.

Hur får ni pengar till resten?

– Sponsring från olika företag och privatpersoner.

Hur kommer det sig att ni fått fler besökare? Har ni blivit bättre på att tala om att ni finns, eller har behovet ökat?

– Både och. Behoven har ökat på grund av pandemin, kriget i Ukraina, och den ekonomiska situationen. Men när jag är ute och åker på mina rundor har jag lagt märke till många unga, mellan 18 och 25 år, inte verkar må så bra. Vi tog fram en affisch om vår verksamhet som kommunen nu hjälper oss att sätta upp på anslagstavlor runt om i stan den första i varje månad. Dagen efter första affischen sattes upp kom det ett helt gäng nya, säger Bore Lindberg.

Bore Lindberg anser att fyra faktorer ligger bakom ökningen:

1.     Under pandemin försvann jobben för många som hade timanställningar på till exempel restauranger. 

2.     Kriget i Ukraina förde flyktingar till kommunen, varav han uppskattar att en tredjedel besöker Bakfickan.

3.     Den ekonomiska situationen med inflation och ökade priser gör att fler umebor behöver hjälp.

4.     Affischeringen på stan gör att information om Bakfickan når personer som inte läser tidningar och är svåra att nå på annat sätt.

”Vi har aldrig färre än 80 gäster på lunchen. Rekordet är 98. Senaste julhelgen hade vi 700 besökare.”

Bore Lindberg

Många kommer till Bakfickan för att äta frukost eller lunch. 

– Vi har aldrig färre än åttio gäster på lunchen. Rekordet är nittioåtta. Alla får mat, trots att vi bara har tjugofyra sittplatser. De har lärt sig vilka tider de ska komma på för att få plats. Ibland säger jag till några att komma någon annan tid, när det inte är så trångt.

Bakfickan har öppet måndag-fredag 8–13.

– Men sedan några år tillbaka har vi också öppet vissa helgdagar. På påskafton hyr vi in oss i ordenshuset och då kommer vi att ha lunch för hundrafemtio gäster. Vi har öppet på midsommarafton och vi äter surströmming en helg på hösten. Julafton, juldagen och annandagen har vi julbord. I år hade vi sjuhundra besökare på tre dagar, säger Bore Lindberg.

På Bakfickan tas också begagnade kläder och annat användbart emot.

– Vi har en volontär, Maud Hallenbo, som sorterar och håller reda på sakerna. Hon vet vem som behöver vad. Om någon verkligen behöver en varm jacka och det kommer in en sådan så lägger hon undan till den personen. Hon gör ett jättebra jobb och är väldigt omtyckt.

Bore Lindberg tror att Bakfickans goda mat gör sitt till.

– Vi har ruggigt bra och varierad mat. Det är vår ordförande My Wikzén och en kille som heter Nev Hermansson som lagar maten. Varje onsdag får vi färskt bröd. Jag åker runt och hämtar upp mat och bröd. Vi får också en del frukt som vi lägger ut så att besökarna kan ta.

”Alla behöver en god frukost. En mätt mage ställer till mindre.”

Lars-Eric Åhlén

Han tror även att grundaren Lars-Eric Åhlén haft betydelse.

– Larsan ansåg att alla behövde en god frukost på måndag morgon. En mätt mage ställer till mindre, brukade han säga. 

Även miljön är välkomnande.

– Alla får komma. Vi har inte så många regler, men man får inte prata droger eller politik, och inte låna pengar av varandra. Ska man prata i telefon får man gå ut. Det ska vara trevligt att sitta här och äta.

Mer från Accent