Covid 19

Junis satsar på höstlovsläger

I år satsar Junis extra på höstlovsläger – med uppfinnartema och utökade coronaåtgärder.

– Vi ser att det finns ett viktigt hål att fylla med vår verksamhet i dessa tider, säger Linda Tjälldén, generalsekreterare i Junis.

Under sommaren ställdes mycket verksamhet om på grund av pandemin. Istället anordnades dagläger på flera håll – något som blev lyckat och till och med resulterade i fler deltagare än tidigare, enligt Linda Tjälldén.

Nu utökas satsningen på höstlovsläger i slutet av oktober och början av november.

– Vi försöker lägga mer fokus på höstlovet, för vi ser att verksamheten behövs. Av två skäl: Det rådande läget gör att annan verksamhet är inställd, så vi ser att det finns ett stor behov av kostnadsfria, roliga aktiviteter. Och dessutom behöver vi utöka vårt medlemsantal – vi är inte oberörda av att den rådande situationen även om mycket verksamhet pågår, säger Linda Tjälldén.

Linda Tjälldén. Foto: Nathalie C. Andersson

Det finns lokala initiativ från Junis-föreningar där man ordnar dagläger med halloween-tema under höstlovet. Från centralt håll har Junis ett experiment- och uppfinnartema, där föreningar kommer kunna beställa ett kit för att genomföra kluriga aktiviteter.

– Vi har också en höstlovsspecial i vår skattjakt, en variant på geocaching med frågor om Junis, där man kan vinna extra fina priser, säger Linda Tjälldén.

Just nu jobbas det för fullt med, att coronasäkra lägren och försöker anpassa all verksamhet. Barn och ledare uppmanas att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, de ser till att alla tvättar händerna regelbundet, och ordnar en reservplan för om en ledare blir sjuk. Dessutom kommer aktiviteter äga rum utomhus i den mån det går, och fikat serveras istället för att alla tar själva från faten.

– Vi vill skapa en medvetenhet om coroa, men göra det avslappnat. Så att vi inte bidrar till barns oro, utan vi ska vara en trygg punkt, säger Linda Tjälldén.

Det blir särskilt viktigt under pandemin, menar hon. När många barn känner ökad ängslan över att ens föräldrar kan ha förlorat jobbet och familjen har kanske inte ekonomin att göra saker på loven längre.

– Då är vår verksamhet viktigare än någonsin, och det gäller sommar-, höst- och jullov. För det är ett exceptionellt läge vi befinner oss i.

Mer från Accent