Ungdomens nykterhetsförbund

UNF:s nya chef: Ett drömjobb

Björn Lindgren blir ny generalsekreterare i UNF. Han har varit språkrör för Grön ungdom och förbundschef för ungdomsorganisationen Jagvillhabostad.nu.

Varför sökte du tjänsten som generalsekreterare?

– Jag har varit aktiv i nykterhetsrörelsen sen jag var tolv år och gick med i Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Där var jag väldigt aktiv under skoltiden och jag sitter fortfarande i styrelsen för Storvallens fjällstugor. Nykterhetsrörelsen ligger mig varmt om hjärtat, så när jag såg annonsen kändes det väldigt spännande att få jobba för UNF. Det är ju ett drömjobb att få jobba med något jag står för och brinner för .

Vad har du gjort tidigare?
– I rollen som chef kommer jag nu senast från att ha varit förbundschef på Jagvillhabostad.nu, en ideell ungdomsorganisation för bostadsfrågor. Tidigare har jag varit kanslichef för Miljöpartiets stockholmsdistrikt och pressekreterare för Miljöpartiet i riksdagen och på regeringskansliet. Jag var också språkrör för Grön ungdom i två år, 2011–2013.

– Jag är utbildad miljövetare, statsvetare och har pluggat arabiska på Tolkskolan och ett halvår i Egypten.

”Jag är bra på att ta ett steg tillbaka och fråga vad den bästa vägen framåt är.”

Vilka är de främsta styrkorna som du tar med dig till UNF?

– Jag skulle säga att det är ett strategiskt tänk om att det går att verkligen komma till botten med att vad man vill uppnå som organisation. Många organisationer kan fastna i att göra saker på samma sätt som man alltid har gjort eller bara följa vad andra gör. Jag är bra på att ta ett steg tillbaka och fråga vad den bästa vägen framåt är.

– I mina tidigare uppdrag har det varit viktigt att jobba med ett lyssnande och stödjande ledarskap, att få medarbetare att växa samtidigt som jag kombinerar det med tydliga besked och ramar.

Har du redan nu några tankar om vad du skulle vilja förändra när du tillträder?

– Nej, det är för tidigt att säga. Jag behöver ha överlämning med nuvarande generalsekreterare och lyssna in och lära från förbundsstyrelsen och de anställda.

”I grunden tycker jag att fler borde vara aktiva inom partipolitiken, jag tycker att det är positivt om fler gör insatser som politiker.”

Hur ser du, med ditt omfattande engagemang i Miljöpartiet, på att UNF är en partipolitiskt obunden organisation?

– Jag ser det som viktigt att jag behöver vara professionell och skilja på olika uppdrag och olika hattar. I grunden tycker jag att fler borde vara aktiva inom partipolitiken, jag tycker att det är positivt om fler gör insatser som politiker. Jag ser det som helt naturligt att man har jobb, förtroendeuppdrag och engagemang i politiska partier parallellt. Sen måste jag ju vara tydlig så att det inte för någon extern verkar finnas en hopblandning.

Vad ser du mest fram emot med att börja din nya tjänst?

– Det känns väldigt spännande att vara med vid sidan av Samuel Somo under den kommande kongressen och få uppleva den. Sen blir det väldigt spännande att få lära känna medarbetarna.

Björn Lindgren tillträder sin nya tjänst 1 juni och efterträder Samuel Somo som generalserkreterare.

Mer från Accent