För många inom nykterhetsrörelsen är Göran Hägerdal ett känt namn. Redan som 8-åring gick han med i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, i Kristdala utanför Oskarshamn. Sedan dess har han varit aktiv på olika nivåer både inom NSF och IOGT-NTO. I dag tillträder han tjänsten som förbundsrektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag gillar skärningspunkten mellan bildning och nykterhet, men också tanken på den lilla gruppen som kommer tillsammans och lär av varandra. Kan jag få vara med och stötta så att vi når fler människor som det vanliga föreningslivet har svårt att nå så vill jag gärna göra det. Man ska inte underskatta värdet av bildning och att fler får tillgång till den.
Vilka styrkor ser du hos NBV?
– Att man når grupper och sammanhang som både nykterhetsrörelsen och övriga föreningsrörelsen har svårt att nå. En annan styrka är kombinationen av bildning och nykterhet.
Vad kan NBV kan bli bättre på?
– Jag tycker redan att man håller hög kvalitet, men det är något av en evighetskamp. Det finns ibland tendenser att man ser en motsättning mellan kvantitet och kvalitet, men det är en motsättning som jag anser inte finns. Att fortsätta upprätthålla både hög kvalitet och kvantitet ser jag som en utmaning.
Vad kan du tillföra NBV?
– Kärlek och en del energi, samt ett fokus på nykterhet. Och så har jag lång erfarenhet av att arbete i ideell sektor. Det har jag gjort hela mitt yrkesverksamma liv så jag har god förankring.
Du kommer närmast från Special Olympics World Winter Games 2021. Vad gjorde du där?
– Jag har varit projektledare för spelen i över ett år. Det är tungt att lämna, men ibland måste man göra svåra val och ta chansen när den kommer. Men jag har anmält mig som volontär så jag kommer att vara där och följa spelen.
Göran Hägerdal efterträder Åke Marcusson som varit förbundsrektor i åtta år.
– Det känns jättebra att lämna över till någon som har en sådan gedigen rörelse- och bildningsbakgrund. Dessutom har han internationell erfarenhet och han har varit med i ledningen för ett av världens största evenemang, World Scout Jamboree, säger Åke Marcusson.
Nu ska Åke Marcusson bli pensionär.
– Min fru tvivlar. Senast jag gick i pension började jag jobba som förbundsrektor istället. Då hade jag en lång lista på saker som skulle fixas hemma. Det var åtta år sedan. Listan har inte blivit kortare. Ett par mentoruppdrag har jag åtagit mig, sedan får vi väl se, säger han.
Fotnot: Special Olympics World Games är ett av världens största idrottsevenemang och riktar sig till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Spelen genomförs vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel. År 2021 kommer spelen till Åre och Östersund.