Spelbranschen

Först med licens på den ideella spelmarknaden

Som första ideella lotteri får Miljonlotteriet licens för digitala lotterier – och ansluter sig samtidigt till avstängningsregistret Spelpaus.

När den nya spellagen trädde i kraft 2019 innebar det att alla lotterier och spelbolag i Sverige måste ha en licens för att verka i landet. Miljonlotteriet fick då ett tillstånd för analoga lotterier som sträckte sig fram till sista december 2019.

När det nu var dags att förnya licensen fick IOGT-NTO:s lotteri även tillstånd för digitala lotterier.

– Vi var först, och det känns jättebra! Bland kollegor i branschen, Kombispel, Postkodlotteriet och andra, har man ännu ingen digital licens, säger Miljonlotteriets vd Jonatan Hjort.

Processen för att få en digital spellicens innebär ett omfattande arbete. Ideella lotterier har i och för sig inte sämre förutsättningar, men det har visat sig att förfarandet främst är byggt för kasinoverksamhet online, säger Jonatan Hjort.

– Nu har de alltså även applicerat det på den lotteriverksamhet vi bedriver, vilket vi tycker är positivt.

I samband med att lotteriet även kommer finnas på nätet, är Miljonlotteriet skyldiga att ansluta sig till självavstängningsregistret Spelpaus.se, som är till för att personer som har spelproblem själva ska kunna stänga av sig från alla spelbolag i Sverige. Spelaktörerna får inte heller marknadsföra spel till de personer som finns i registret.

”Detta är bra för kunderna. Vi är skyldiga att hjälpa personerna, och förmå dem att inte köpa fler lotter.”

Jonatan Hjort

– Detta är bra för kunderna. Vi är skyldiga att hjälpa personerna, och förmå dem att inte köpa fler lotter. För analoga lotter finns tyvärr inte möjligheten att ansluta sig till Spelpaus, men nu kan vi alltså göra det som första ideella lotteri och det känns bra, säger Jonatan Hjort.

När Miljonlotteriet anslöt sig till Spelpaus visade det sig att 189 kunder var aktiva i registret. De har nu stängts av. Personerna kan själva ange hur länge de ska vara avstängda från spel, men det går inte att häva blockeringen när man väl är registrerad till och med ett visst datum.

Utöver det nationella registret Spelpaus har Miljonlotteriet även ett eget verktyg; Spelstopp. Det fungerar på samma sätt som Spelpaus, men gäller endast för Miljonlotteriets hemsida. Där kan kunder också välja att stänga av sig i ett dygn, en vecka, en månad eller tills vidare.

– Vi vill inte sälja lotter till personer som mår dåligt av det, utan vår idé är att finansiera IOGT-NTO- rörelsens viktiga arbete. Principen bygger på att många personer ska spela lite, säger Jonatan Hjort.

SvT rapporterar att cirka 45 000 svenskar registrerade sig hos Spelpaus under 2019. Dock har ett stort antal anmälningar gällande personer som trots detta ändå fått spelreklam inkommit till Konsumentverket, som är kritiskt till hur reglerna om spelraklam efterlevs. Regeringen har tillsatt en utredning som ska vara klar den 31 oktober 2020, och som kan komma att begränsa spelreklamen ytterligare.

Mer från Accent