Covid 19

Föreningen 14 juni bestiger Hammarbybacken

IOGT-NTO-föreningen 14 juni satsar på aktiviteter utomhus och digitalt. Senast stod bestigning av Hammarbybacken på programmet.

Det är en sensommarkväll i augusti och nio medlemmar i IOGT-NTO:s lokalförening 14 juni samlas för att bestiga Hammarbybacken, en slalombacke i södra Stockholm. Vädret är perfekt för bergsbestigning; solen tittar fram emellanåt, men kvällsluften kommer med svalka. Hösten har börjat göra sig påmind. 

Birgitta Olli, initiativtagare till turen, uppmanar oss att vara uppmärksamma när vi går.

– När ni kommer ner får ni frågor på sådant vi sett, så det gäller att ha ögonen med sig, säger hon.

Hon bor med sin familj alldeles intill backen och har varit på rekognoseringsrunda tidigare.

Turen börjar i Sickla i Nacka kommun, men strax tar en träbro oss över Sickla kanal och vi befinner oss i Stockholm. Här hamnar vi mitt i bygget av ”ett av världens mest moderna reningsverk”. Det lutar rejält uppför. Vi möter andra vandrare som sladdar nedåt i gruset, samtidigt som vi beundrar kolonilotterna som brer ut sig nedanför oss. 

”Jag har varit med på de andra vandringarna vi haft i sommar, i Södra Ängby och Minneberg, så jag ville inte missa den här.”

Susanne Malmberg

Susanne Malmberg har stukat foten och har lite svårt att gå när det lutar kraftigt, men att stanna hemma var inget alternativ.

– Jag har varit med på de andra vandringarna vi haft i sommar, i Södra Ängby och Minneberg, så jag ville inte missa den här, säger hon.

När vi når toppen är utsikten fantastisk. Vi ser Gröna Lund och Finlandsfärjorna vid Värtahamnen, Globen, ett stort antal kyrktorn och andra höga byggnader. Borta vid Gärdet stiger två luftballonger mot skyn. Skidliften står stilla, men en löpare springer upp och ner för den brantaste delen. Tio vändor ska han klara. Ett par cyklister, ett gäng som ligger på marken och gör situps, samt grupper av människor på promenad fyller backen.

Utsikt från Hammarbybacken. Foto: Eva Ekeroth.

Väl nere och tillbaka i Sickla äter vi vår medhavda matsäck och svarar på frågor om turen: Hur hög är Hammarbybacken? Svar: 93,5 meter. Vilket år invigdes den? Svar: 1990. Vad är backen gjord av? Svar: Schaktmassor från bygget av Globen – och sedan påfylld med fyllnadsmassor från bygget av Hammarby sjöstad. Vad heter idrottshallen som ligger nedanför backen? Svar: Sjöstadshallen. Vad heter hotellet intill backen? Svar: Park Inn. 

Segrare i frågesporten blev Lena och Roland Karlsson. De uppskattar den här formen av aktivitet.

– Roligast är att de som hållit i vandringarna har varit så väl förberedda, säger Lena Karlsson.

14 juni är en aktiv förening med möten varje tisdag. Förutom en utflykt på föreningens födelsedag (Just det, den 14 juni), och en bangolf-tävling varje sommar, brukar föreningens möten ske inomhus. De bjuder bland annat in intressanta gäster till utfrågning i ”Heta stolen” eller för att hålla ett eget ”sommarprat” och spela sin favoritmusik. Museibesök och föredrag har varvats med stickkaféer, syhelger, studiecirklar och rörelsens tävlingar som Musikleken och Pumpen. Och så fester förstås, påskfest, julfest och julgransplundring.

Lena Karlsson och Roland Karlsson vann frågesporten. Foto: Eva Ekeroth.

Med pandemin ser det annorlunda ut. Efter att mars månads möten ställts in beslöt föreningen att påskfesten skulle genomföras, men hållas digitalt. Ett inslag på påskfesten brukar vara äggmålning. 

– Det ville vi göra nu med, så vi målade ägg tillsammans digitalt. När vi målat klart visade vi upp resultaten och röstade om vilket ägg som var finast. Och så hade vi tipsrunda med påsktema. Det brukar vi också alltid ha, säger Bo Högstedt. 

Årets födelsedagsutflykt gick till Södra Ängby, en stadsdel i Stockholm som kännetecknas av det stora antalet funkisvillor. Marja Weck Lönn, som inte bara är medlem utan även auktoriserad stockholmsguide, visade runt i stadsdelen där hon också bor.

Inspirerad av den promenaden bjöd Maria Skans in till sommarpromenad i sin stadsdel, Minneberg, som byggdes på 1980-talet, på en industritomt vid Mälaren.

”Den här typen av vandringar är i alla fall något vi har pratat om att fortsätta med.”

Roland Karlsson

Roland Karlsson tror att föreningen kommer att fortsätta med fler utomhusaktiviteter även när pandemin är över.

– Den här typen av vandringar är i alla fall något vi har pratat om att fortsätta med, säger han.

Bo Högstedt tror dock att de kommer att försöka hitta inomhusaktiviteter att göra länge fram i höst.

– Det finns ju till exempel muséer som är öppna, säger han.

Mer från Accent