Covid 19

Familjekällan satsar på digitala träffar

Under coronautbrottet tvingas många styra om från fysiska träffar till onlinemöten. Några av de som testar ett nytt koncept är anhörigstödet Familjekällan.

Sedan två år tillbaka arrangerar IOGT-NTO Gävledalas anhörigstöd Familjekällan träffar varannan tisdagskväll i Falun. Träffarna har utvecklats till en viktig mötesplats för många anhöriga till personer med olika slags beroenden.

I coronatider valde de att förflytta föreläsningen med författaren Göran Larsson online, för att undvika folksamlingar och smittspridning av viruset. När Göran Larsson ställde in alla sina engagemang, tvingades de tänka om igen.

Istället blev det en livepodd där Marie Hillner, verksamhetsutvecklare som driver Familjekällan, samtalade med tre gäster under rubriken Psykisk ohälsa i coronatider.

Tanken var att kunna erbjuda människor möjligheten att delta hemifrån via datorn. Man kunde också skicka frågor – anonymt för den som önskade. Att bara lyssna gick också bra.

För Marie Hillner var det självklart att fortsätta med träffarna.

– För samhället släcker ner och människor blir rädda. Jag vill öppna upp och se vad vi kan göra av situationen. Ju mer samhället stängs ner, desto mer behövs vi, säger hon.

Hon tror att många har sin trygghet i sociala aktiviteter och när evenemang ställs in i rask takt blir folk oroliga och isolerade, med stress och ökad ångest som följd.

– Det är en svår situation för många. Med all ny information som hela tiden kommer kring corona kan det vara svårt att hantera. Jag tror att det kommer få psykisk ohälsa att öka lavinartat, särskilt nu när många drabbas av uppsägningar också, säger Marie Hillner.

Därför är Familjekällan en viktig samhällsbärare menar hon. Hon tycker det ska bli spännande att utveckla verksamheten digitalt.

Personer som anmäler sig via Familjekällans facebooksida får en länk som de ska klicka på. Därefter guidas de vidare till ett plugin som ska laddas ner för att man ska kunna lyssna. Via telefonen krävs en app. Marie Hillner tror och hoppas inte att äldre medlemmar ska ha några problem med det digitala deltagandet.

– Kanske kommer det digitala utanförskapet märkas ännu mer efter det här. Många är jätteduktiga, andra tycker det är svårt. Vi försöker göra det så lätt som möjligt. Om jag ser att äldre anmäler sig kan jag guida dem om de behöver det, säger hon.

Oavsett kommer Marie Hillner att fortsätta med poddandet så länge gruppen inte kan träffas fysiskt.

– Jag kommer köra på! Kan hända att jag byter till exempelvis Facebooks livefunktion. Det viktigaste är att vi inte släcker ner, utan har stabilitet i vår verksamhet. Det känns viktigt för mig. Vi är många som har vår trygghet i gruppen.

Mer från Accent