Frågesport

Digital Pumpen ”över förväntan”

Testa själv – kan du svara på frågorna i årets tävling? Accent har alla frågor och svar, samt listan på vilka lag som knep topplaceringarna.

För första gången i frågetävlingen Pumpens 55-åriga historia genomfördes tävlingen helt digitalt. Tävlingsledningen är mycket nöjd med utfallet.

– Det var jättespännande och kul. Över förväntan, säger Patrick Englind, projektsamordnare på IOGT-NTO, som tillsammans med Anna Classon och Winnie Blom-Jensen ansvarar för årets tävling.

67 lag deltog i år, och 54 lämnade in sina svar. Men någon större skillnad i intresse för tävlingen märktes inte, trots att lagen inte kunde samlas som tidigare.

– Det är något färre som lämnat in svar än det brukar vara, och det var också något fler som strök sig i förväg än vanligt. Kanske lyckades de inte få till det digitalt, eller så tycker de att vitsen med Pumpen är att samlas i samma lokal och göra tävlingen, säger Patrick Englind.

”Jag var väldigt nervös för hur tekniken och kommunikationen skulle fungera, men det gick väldigt bra.”

Patrick Englind

Även rättningen skedde i år digitalt. En rättningskommitté på åtta personer satt hemma vid sina datorer och kommunicerade via teams. De godisskålar rättarna brukar förses med vid den gemensamma rättningen på IOGT-NTO:s kansli, fick var och en i år införskaffa på egen hand. 

– Jag var väldigt nervös för hur tekniken och kommunikationen skulle fungera, men jag kände aldrig någon panik. Det gick väldigt bra.

Frågorna handlade som vanligt om allt mellan himmel och jord: bland annat gamla bilar, datorspel, Halmstads BK, buddhism, film, litteratur, IOGT-NTO:s medlemstidning Accent och IOGT-NTO:s internationella verksamhet. 

Flest poäng, 58 av 69 möjliga, fick laget IOGT-NTO 4649 Funbo framtid. Åtminstone efter den första preliminära rättningen. Det är inte första gången laget vinner Pumpen. De har allt som oftast toppat resultatlistan, eller möjligen kommit två.

Vad är hemligheten?

– Vi har väldigt duktiga människor i vårt lag. Vi är ungefär tjugo stycken med ganska olika bakgrund. Många har varit med länge i rörelsen och har bra koll på den. Vi har yngre personer som är bra på populärkultur, ingenjörer som är bra på tekniska frågor och äldre medlemmar som är bra på hantverk, bakning och matlagning, säger Tobias Wallin, kassör i föreningen, som har samma namn som laget. 

”Den första frågan tog en av våra UNF:are direkt. Den bredden är viktig för laget.”

Tobias Wallin, Funbo framtid

Den yngsta deltagaren i laget var 13 och den äldsta runt 70 år.

– Den första frågan tog en av våra UNF:are direkt. Den bredden är viktig för laget. Vi har också med personer som inte är medlemmar. Två av mina grannar, en kollega och en tidigare kollega brukar vara med varje år.

En viktig faktor just i var att laget redan testat att samarbeta digitalt.

– De senaste tio åren har vi haft en central grupp som suttit tillsammans, medan andra lagmedlemmar suttit hemma och jobbat med sina frågor. Vi hade därför redan färdiga verktyg och rutiner för vem som gör vad. Det underlättade nu när alla skulle sitta för sig själva.

Kommer ni att ställa upp nästa år igen?

– Självklart! Pumpen är ju årets höjdpunkt.

Testa frågorna själv, och rätta svaren med hjälp av facit.

Mer från Accent