Världens barn 2022

”Barnen ska få komma ikapp resten av världen”

IOGT-NTO-rörelsen har i samarbete med Blue Cross Kenya utvecklat ett projekt som får stöd av Världens barn.

Projektet i Kisumu har inletts med att en ändamålsenlig och trygg lokal har förberetts inför ankomsten av de 150 barn mellan 7 och 12 år, som ska delta i projektet. Projektet kommer även att omfatta familjer som påverkas av alkoholmissbruk eller barn som själva missbrukar alkohol. 

– Genom att jobba med hela familjen kommer vi nå väldigt många fler barn och vissa aktiviteter kommer att vara öppna för alla, säger Ishmael Shem, ledare.

Enligt honom är det inte ovanligt att alkoholdebuten i området sker när barnen är så små som fyra år gamla, och hänvisar till en studie gjord av NACADA.

– En stor del av vårt arbete går ut på att övertyga föräldrar att deras barn ska få vara med i verksamheten. Det här området är lite speciellt då många nya familjer bosätter sig här när föräldrarna fått jobb. Men många flyttar också från slummen för att skapa sig ett bättre liv.  

Han säger att det är ganska olika hur barnen brukar uppleva sitt deltagande i projekt som detta. 

– Vissa barn gillar verkligen programmet medan andra är mer motsträviga. Vi måste arbeta med barnen för att bryta den barriären. Och med föräldrarna för att de också ska veta var barnen är och vad de gör. 

Blue Cross arrangerar många gemensamma aktiviteter. Foto: Blue Cross Kisumu

Blue Cross Kenya har ansökt om medel till 10 datorer som kommer att delas mellan de 150 barnen. 

–  Det är viktigt att se till att de blir en del av den digitala åldern och får lära sig använda en dator. De flesta barn och deras föräldrar har en mobil, men vi hoppas att det här ska ge barnen tillgång till internet så de kan göra saker online. Vi kommer att lära dem om digital säkerhet och ha samtal om mobbning på nätet. De ska få komma i kapp resten av världen helt enkelt.

”Vi kommer att lära dem om digital säkerhet och ha samtal om mobbning på nätet. De ska få komma i kapp resten av världen helt enkelt.”

Ishmael Shem

En bra lokal är viktig för att barnen ska kunna göra sina läxor och ha en trygg plats att vara på. 

– Det ska vara ett tryggt ställe där de kan komma och leka och bara vara barn utan att deras föräldrar lägger sig i och volontärer från området kan guida dem i rätt riktning. 

Barn i åldrarna 7–12 år deltar i projektet. Foto: Blue Cross Kisumu

Det blir också en ”Fun Festival” där barnen kommer att kunna visa upp sina talanger. 

– Blue cross arbetar mycket med att guida barnen för att de ska kunna hitta sina talanger. 

Många barn vill vara med i projekt som detta, säger Ishmael Shem. Han har sett många barn som gått från att bo på gatan till att få stöd och gå klart skolan och sedan börja på universitetet.

– Nu har många av dem jobb och egna familjer. Men jag ser också många föräldrar som dricker och inte försörjer sina barn, och då behöver både barnen och föräldrarna stöd från samhället. 

Tanken är att projektet ska pågå under tre år, men finansiering finns än så länge bara för två år. 

– Mycket kan förändras i livet för barn i den här åldern och vi hoppas på att en tvåårsperiod ska ge dem många bra erfarenheter att ta med sig. Vi hoppas också kunna erbjuda barnen kulturellt utbyte, och att de ska få kunskap av hur människor har det i andra länder, säger han.

Han anser att ett projekt som detta kan skapa en stabilitet och öppna för samtal som kan fortsätta även om finansieringen upphör. 

– Alkohol i samhället förstör barnens framtidsutsikter. Vi vill skapa förutsättningar för att de ska kunna att komma ur en dålig situation. 

Mer från Accent