New Botsalin Watnadorakon, Worachet Khajonrathanametha och Litthisak Auraiphon. Foto: Jens Wingren.

”Även unga kan vara ledare”

Unga på Thailands landsbygd organiserar sig i nätverk med hjälp av IOGT-NTO-rörelsens lokala partners.

Under de senaste tio åren har omvärlden krupit närmare norra Thailands landsbygdsbyar. Ungdomar vill ut i världen för att jobba eller studera – och för med sig alkoholkulturen tillbaka. För de som stannar kan livet tyckas torftigt under en konservativ vuxengeneration.

New Botsalin Watnadorakon från Nong Trong är nyvald ledare för ett nätverk av ungdomar i tre byar i norra Thailands Pang Mapha-distrikt. Byarna är små och ligger på avlägsna platser på landsbygden. Genom nätverket har unga för första gången kunnat mötas för att diskutera frågor som påverkar dem.

– Vi har ett problem med att unga blir gravida och tvingas gifta sig tidigt, säger hon som exempel på frågor som är viktiga för unga i området.

Trots att unga får sexualundervisning är det vanligt med graviditeter i tidigare tonåren, vilket också leder till att de blir tvungna att gifta sig. Det räcker med att det uppdagas ett par haft sex med varandra för att de vuxna i byn ska förvänta sig att de gifter sig med varandra.

Som ungdomsledare har New Botsalin Watnadorakon fått gå en utbildning för att kunna stötta andra unga i området.
– Nu har vi ett litet utrymme i byn där unga kan få information och rådgivning, säger hon.

– Att ha utrymmen i byn där unga kan mötas och prata med varandra är också ett bra sätt att förebygga alkoholmissbruk, säger Litthisak Auraiphon som också är aktiv i nätverket.

New Botsalin Watnadorakon och Litthisak Auraiphon. Foto: Jens Wingren.

Puri Varoonrantanakorn från Nong Tong vill att unga ska se att det går att stanna kvar i byn om de vill det.

– Jag vill att vi ska bygga upp ungdomars möjlighet att förverkliga sig själva så att de känner att det finns en framtid även här i byn. De behöver få veta att de också är viktiga, säger han.

I grannbyn bor Worachet Khajonrathanametha. Han vill att de unga som väljer att stanna i byarna ska få möjlighet att göra något bra med sina liv. Själv har han försökt få igång ett projekt med ekologisk odling, men känner inte att han får någon stöttning från de vuxna i byn.
– Vissa är trångsynta. De tycker att unga är barn och därför inte ska ta beslut. Jag hoppas att de kan ändra sig om de får se att unga faktiskt kan åstadkomma något bra när de samlas, säger han.

Worachet Khajonrathanametha och Puri Varoonrantanakorn. Foto: Jens Wingren.

Det thailändska samhället har en strikt hierarki där ungdomar och barn står lägre än de vuxna. För att unga överhuvudtaget ska kunna organisera sig behöver de därför ha lokala ledare som åtminstone inte motsätter sig det som de försöker göra. I Nong Trong får de unga båda stöd och pengar till sitt arbete från byns ledare.
– Vi har ett stort gap mellan unga och vuxna. Unga får inte komma till tals för att vara med och lösa byns problem. Vi har en tuff uppgift framför oss att bryta igenom det konservativa tänkandet, säger Nong Tongs byledare Somboon Sae Jang.

Som en del av byledningens arbete för att förebygga att unga anammar allt mer av omvärldens alkoholkultur har man försökt informera dem mer om byns traditionella kultur. New Botsalin Watnadorakon verkar inte helt säker på att det är rätt väg att gå.
– Vissa håller nog inte med om att det är en bra idé att gå mot mer traditionella vanor, men vågar inte gå emot de vuxna, säger hon.

Just nu studerar hon i den närmsta större staden Chiang mai, men hoppas kunna komma tillbaka till byn med sina erfarenheter från omvärlden.
– Jag vill kunna komma tillbaka och vara med och utveckla byn, säger New Botsalin Watnadorakon.

Ungdomsnätverket har organiserats med hjälp av CLANPO som är en av IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartners i Thailand. Att jobba med unga har varit en utmaning i området.

– Vi visste inte hur vi skulle nå ut till ungdomar i byarna innan tills vi hittade ett gäng nyckelpersoner här i byn. Vi har främst haft kontakt med äldre generationer och behöver få till en föryngring, säger Naret Songkrawsook, chef för IOGT-NTO-rörelsens regionskontor i Thailand.

– Även unga kan vara ledare. Men ungdomsgruppen behöver bli mer aktiv, få till egna initiativ och egna beslut för att visa vad vi kan göra, säger Puri Varoonrantanakorn.

Mer från Accent