Mikael Andersson. Foto: Johannes Berndalen

”Alkohol är ingen ursäkt för att bete sig illa”

Svenska medier är dåliga på att granska alkoholindustrin tycker Mikael Andersson, chefredaktör för tidningen Härjedalen. Själv gick han med i IOGT-NTO efter att ha sett alkoholens baksidor på nära håll.

Varför är du medlem i IOGT-NTO?

– Jag är nykterist och tycker att det är bra att vara med och stötta en organisation som kämpar för ett nyktert samhälle. Det är så mycket elände med sprit och droger – därför är det viktigt att starka röster visar på alternativ och lyfter de stora problem vi har i samhället.

På vilket sätt har du sett de problemen?

– Alkoholen finns nog närvarande i alla familjer på något vis. Jag såg åtminstone problemen på nära håll i familjen, och hur det kan förstöra livet för människor. Man får på riktigt hela livet förstört, och det gör att man råkar ut för en massa saker som kan kanske inte kan reparera helt och hållet. Det är ett elände man lika gärna kan vara utan.

Vilka alkoholfrågor är viktigast för dig?

– Jag tycker att det är viktigt att Sverige har en fortsatt restriktiv alkoholpolitik, med ett starkt Systembolag. Generellt är det viktigt med en alkoholpolitik som gör att vi fortsätter att begränsa alkoholen. Dessutom tycker jag att det är viktigt med stöd till olika organisationer som jobbar med människor som fastnat i missbruk.

Du är chefredaktör för Tidningen Härjedalen. Vad tycker du att media spelar för roll när det gäller alkohol och droger?

– Det finns en stark alkoholromantik i samhället. Den sammankopplas med något trevligt, coolt, fränt –  man är en ”riktig man” eller ”riktig kvinna” om man super. Den bilden förstärks tyvärr ofta av media. Jag tycker också att vi gör ett för dåligt jobb med att granska alkoholindustrin och de negativa sidorna av alkohol. Där har vi mycket arbete kvar att göra.

Har du något exempel?

–Alkohol borde aldrig användas som ursäkt för att en person beter sig illa. Men ta Metoo som exempel; många av de män som betett sig illa skulle kanske aldrig ha gjort det om de inte var berusade. Den aspekten bortser man från i media – som om folk har rätt att vara fulla. Man ser inte riktigt kopplingen där människor beter sig som svin för att de druckit sprit.

– Det är som om media väljer att medvetet bortse från hur mycket samhället påverkas av alkohol, vi accepterar det på något vis. Alkohol är inget försvar för personerna som betett sig illa – de ska ta konsekvenserna ändå – men de hade nog inte gjort så om de var nyktra.

Mer från Accent