Möjligheternas hus är ett socialt företag som drivs av IOGT-NTO, och som hjälper människor att komma tillbaka i arbete. I år firar second hand-butiken tio år i sina nuvarande lokaler i Skarpnäck i södra Stockholm.
Butiken är idag väletablerad och populär, med många besökare. En av dem är Kerstin Astelyson med hunden Mojje:
”Jag kommer hit varje vecka. Man kan hitta fina saker här.”
Kerstin Astleyson
– Jag kommer hit varje vecka. Man kan hitta fina saker här, jag har arbetat med porslin tidigare så jag har lite extra koll på de varorna, säger hon.
Kersin Astleyson var även på plats vid själva 10-årsfirandet för ett par veckor sedan. På grund av pandemin firades det i ett partytält utomhus. Det bjöds på kaffe och fika och ballonger till de små, samtidigt som Gatans kör var på plats och sjöng Man ska leva för varandra.
– Det var jättetrevligt ordnat, säger Kerstin Astleyson.
Men ursprungligen började det hela under blygsamma förhållanden, i en rivningsfastighet i Farsta.
Kjell-Ove Oscarsson som varit med sedan starten har arbetat ideellt hela sitt liv. Efter att ha jobbat som biståndsarbetare i Thailand blev han tillfrågad om han ville bli distriktsordförande i IOGT-NTO i Stockholm.
”Vi hade inga pengar eller idéer, men så kom vi på det här med second hand.”
Kjell-Ove Oscarsson
– Då gjorde jag det utan större entusiasm, men det visade sig vara rätt kul. Vi hade inga pengar eller idéer, men så kom vi på det här med second hand. Först började vi samarbeta med andra second hand-butiker i staden och efter ett tag tyckte vi att vi kunde sköta det själva.
Idén går ut på att anordna arbetsträning och en social gemenskap för bland andra människor med missbruksproblem. Verksamheten pågår i princip varje dag. Möjligheternas hus är därmed i ständig förändring och innehållet påverkas av vilka som deltar i arbetet. Om någon kan dona med cyklar, har koll på litteratur eller liknande, så försöker man ta till vara på kunskapen.
Kjell-Ove Oscarsson nöjd med hur verksamheten utvecklats, och att de lyckats hålla igång så länge.
– Jag tycker att vi lyckats bra. Skulle det drivas kommunalt skulle vi vara fem-sex anställda. Istället är vi två fasta och kan ha runt 30 personer hos oss, säger han.
Han är också nöjd med att Möjligheternas hus lyckats generera pengar till IOGT-NTO.
– Sedan har vi haft tur med att vi anställt rätt personal. Det är sånt som kan skapar bekymmer när det inte fungerar, men vi har lyckats bra. Det är jag tacksam och glad för.
”När man för samman människor som har en del problem kan det ena och det andra uppstå.”
Kjell-Ove Oscarsson
Samtidigt har det varit mycket arbete.
– Skälet till att människor kommer till oss är att de har problem. Och när man för samman människor som har en del problem kan det ena och det andra uppstå. Så helt konfliktfritt har det inte varit.
Kjell-Ove Oscarsson tror att det kan bli mer ekonomiskt ansträngt i framtiden.
– Placeringarna blir kortare och kortare. Förut kunde vi ha folk utan tidsbegränsning, men nu är de på Möjligheternas hus i högst ett år. Det har blivit mycket hårdare klimat.
”Det är kul när det går bra för människor och de kan kliva vidare ut i arbetslivet.”
Kjell-Ove Oscarsson
– Och vi får ibland inte behålla folk vi gärna skulle fortsätta med eftersom kommunen slutar betala. Men de har fortfarande möjlighet att vara kvar som volontärer även om vi inte kan betala någon lön.
Vad har varit roligast under de här åren?
– Det är kul när det går bra för människor och de kan kliva vidare ut i arbetslivet. Vi har till och med någon som nu skapat eget företag. Det tycker jag är stort.