Beroende

Stödgrupper på nätet ger sämre resultat

Den växande trenden med stödgrupper på nätet har en baksida – återfallen blir fler.

Intresset ökar för stödgrupper på nätet för den som vill bli av med sitt beroende. Nu visar ny forskning att de inte är lika effektiva som stödgrupper där man träffas öga mot öga för den som vill ta sig ur ett beroende. Det skriver EurekAlert.

Det framkommer av en studie som presenterades vid American Psychological Associations årliga sammankomst.

– Vår studie har fokuserat på att öka förståelsen av styrkor och svagheter hos online-grupper respektive grupper som möts öga mot öga, säger Donald S. Grant, från Fielding Graduate University i Santa Barbara och förste författare till studien.

Via Facebook och andra sociala medier rekryterade forskarna 196 vuxna som själva rapporterade att de använde sig av både stödgrupper på nätet och fysiska grupper.

De flesta föredrog fysiska grupper, men de rapporterade en viss ökning av användningen av onlinegrupper som motsvarade en minskning av besöken i de fysiska grupperna.

Individer som gick på fler gruppmöten lyckades bättre hålla sig nyktra.

Forskarna tror att en av orsakerna är att deltagarna i studien uppgav att de var mer ärliga när de mötte andra personer i verkligheten än de var online.

– När fler och fler väljer onlinestöd är det viktigt att veta vad effekten kommer att bli och vilka konsekvenser det kan komma att få för till exempel AA-grupper. Med hänsyn till hur kort tid det funnits stödgrupper online och hur många som ändå använder det finns det anledning att tro att det är en företeelse som kommer att bli allt vanligare, säger Donald S. Grant.

Mer från Accent