Enligt Ekot har två tredjedelar av Alzheimerpatienterna ett protein som minskar mängden av ett annat protein som verkar skydda mot Alzheimers. I rödvin finns ett ämne som får det skyddande proteinet att öka, skriver forskare vid Buck Institute i USA i det senaste numret av tidskriften Pnas.
– Jag tycker att det verkar vara en väldigt intressant studie som i framtiden skulle kunna leda till att man kanske kan utveckla något läkemedel som faktiskt påverkar processen i Alzheimers sjukdom. Det ligger ju långt fram i tiden men det här är ju i alla fall ett bra steg på vägen, säger Maria Ankarcrona, docent i neurobiologi vid Karolinska institutet, till Ekot.
Hon säger samtidigt att det är för tidigt att avgöra om det faktiskt hjälper med ett glas rödvin om dagen, då det i dagsläget bara baseras på resultaten i en enskild studie.
Enligt Svenska Dagbladet är det antioxidanten resveratrol som är orsaken. Den bildas i flera växter, till exempel i skalet på röda vindruvor som försvar mot bakterier och svampar.