Opioider

Risk för depression av smärtstillande

Sedan länge känner man till risken att bli beroende för den som använder smärtstillande medel under lång tid. Nu visar en ny studie att patienterna också riskerar att drabbas av djup depression.

Studien, som har publicerats i  Journal of General Internal Medicine, har analyserat data från undersökningar av 50 000 veteraner som inte tidigare missbrukat eller varit deprimerade, och fått smärtstillande medel, baserade på opiater, utskrivna.

Resultaten visar att patienter som använt opioider i 180 dagar eller mer löpte 53 procents större risk att utveckla depression. De som använt medlen mellan 90 och 180 dagar hade 25 procents högre risk än personer som tagit preparaten max 89 dagar.

– Fynden visar att ju längre man exponeras för de här preparaten desto större är risken att utveckla depression, säger Jeffrey Scherrer, biträdande professor i familje- och samhällsmedicin vid Saint Louis University. Det har länge varit känt att opioider är effektiva smärtsillande preparat, men rapporterna om biverkningar är många och allt fler kommer till.

Enligt Jeffrey Scherrer är inte mekanismerna bakom opioidernas roll för utveklingen av depression känd.

En möjlighet är att opioderna påverkar hjärnans belöningssystem och höjer tröskeln för personens förmåga att njuta av naturliga belöningar som mat eller sex.

En annan möjlighet är att depressionen beror på värk som orsakas av brist på testosteron, adrenalin och D-vitamin samt svårigheten att reglera blodsocker, som uppkommer av opioiderna och finns kvar månader och år efter avslutad behandling.

Studien visar också att ju högre dos desto större risk.

Mer från Accent