Cannabis

Piller kan ta bort effekt av cannabis

Forskare har upptäckt ett ämne som tar bort effekten av cannabis. Det skulle kunna hjälpa den som vill ta sig ur beroende.

En ny undersökning publicerad i tidskriften Science visar att ett ämne som finns i råtthjärnor både minskat effekten av ruset, det sviktande minnet och den ökade aptiten som följer av Cannabisbruk. Det skriver den danska populärvetenskapliga webbplatsen Videnskab.dk.

Den internationella forskargruppen ledd av Pier Vincenzo Piazza från Bordeaux universitet, hoppas att den nya kunskapen ska leda till utveckling av ett läkemedel som kan hjälpa människor ur cannabisberoende.

– Den här omfattande och förnämliga undersökningen ger oss en lovande insikt i vad som krävs för att dämpa effekten av hasch på hjärnans nervceller, säger Harald S hansen, professor på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi vid Köpenhamns universitet till Videnskab.dk.

I studien fick en grupp råttor olika droger som heroin, kokain och hasch. Forskarna studerade sedan drogernas effekter på råttornas hjärnor.

Forskarna upptäckte att råttorna utsöndrade 3 000 procent högre dos av steroiden pregnenolon när de fick hasch jämfört med när de fick andra droger. Pregnenolonet satte sig på cellernas receptorer och dämpade effekten av THC.

Forskarna provade sedan att ge råttorna tillskott av pregnenolon och upptäckte då att råttornas minnesfunktion inte försämrades och aptiten inte ökade efter haschrus. Inte heller fick råttorna något påslag av dopamin, vilket tyder på att rusupplevelsen uteblev.

Forskargruppen är nu i ful färd med att försöka utveckla ett preparat med samma effekter som pregnonolon.

De hoppas också att ett sådant preparat skulle kunna ta bort oönskade verkningar vid medicinsk användning av THC.

Mer från Accent