Stipendium

Pia Kvillemo får stipendium för forskning om unga

Stipendiet får hon för sin forskning om besökare på ungdomsmottagningar. Förhoppningen är att hennes forskning ska bidra till att utveckla det förebyggande arbetet med utsatta unga.

Under Svenska föreningen för alkohol- och drogforsknings konferens i Östersund fick Pia Kvillemo, forskare på STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, motta Bertil Göranssons resestipendium.

– Jätteroligt, och särskilt roligt att mitt område blir uppmärksammat. Eftersom ungas psykiska ohälsa ökar känns det extra viktigt att stödja unga och personal som jobbar med utsatta unga, säger hon.

I ett projekt på ungdomsmottagningar i Stockholms läns landsting har Pia Kvillemo kartlagt besökarnas alkoholkonsumtion och konsekvenser av den. Ett projekt som Accent tidigare skrivit om.

Nu arbetar hon med att ta fram en webbaserad utbildning för personal som ska träna dem inför uppgiften att ta upp frågan med besökarna. Dessutom planeras en webbaserad intervention för unga.

Enligt motiveringen får hon stipendiet för sin forskning om ”ungas riskbeteenden kopplade till alkohol och andra droger, organisatorisk beredskap för förändring och implementering av effektiva alkohol- och drogförebyggande metoder och effekter av webbaserade interventioner för unga med riskabla alkohol- och drogvanor”.

Stipendiet, som är inrättat av Systembolaget, är på 30 000 kronor.

– Jag ska använda pengarna till att besöka internationella konferenser, till exempel EUSPR. Jag hoppas få möjlighet att sprida min forskning och lära mig av andra, säger hon.

 

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer