Framgångsrik opinionsbildning

Per Leimar utsedd till årets opinionsbildare

Under Blåbandsförbundets rikskonferens i Sälen tilldelades Per Leimar, politisk sekreterare på IOGT-NTO, Oskar Eklund-priset för framgångsrik opinionsbildning.

Per Leimar hade inbjudits att föreläsa om de forskarrapporter som han lett arbetet med att ta fram.

– Jag blev totalt överraskad. Jag var inbjuden för att presentera forskarrapporterna – allihop – och tyckte det var roligt att de var så intresserade. Per-Olof Svensson hade försäkrat sig om att jag skulle delta i jubileumsmiddagen för Sälsäterns fjällgård som fyllde 75, och plötsligt reser han sig och börjar tala om det här priset och att jag ska få det.

Överrumplingen till trots blev han väldigt glad över priset.

– Det var väldigt trevligt. Det är alltid roligt att få uppskattning för det man gör. Jätteroligt att de tycker att det är något bra och att de vill använda forskarrapporterna.

Vad bestod priset av, mer än ära och berömmelse?

– Främst ära och berömmelse, förstås, men också ett diplom och en blå droppe av glas.

För att prisas som opinionsbildare så är du inte en person som syns och hörs särskilt mycket.

– Nej, jag vet, och jag tycker egentligen inte att det är jag som ska prisas heller. Det är för forskarrapporterna jag fått pris, och dem är det ju forskarlaget som tar fram. Och det är organisationerna bakom, som IOGT-NTO och Blå bandet och alla medlemmar som ser till att de kan göras och att de sprids.

Men det är väl ändå din förtjänst att forskarna kommer samman och att organisationerna har något att stötta och sprida?

– Jo, i och för sig…

När kommer nästa rapport?

– Det vet jag faktiskt inte. Pandemin skjuter upp arbetet. Forskarna är ju utspridda över världen, men de behöver få träffas för att stöta, blöta och diskutera innehållet. Senaste rapporten var ett undantag, då gjorde vi jobbet på distans, men det var en specialversion om Alkohol och coronapandemin. Australien har i princip stängt ned så det verkar inte möjligt att träffas i år. Förhoppningsvis kan vi ses framåt våren. 

Vad ska nästa rapport handla om?

– Tanken är att den ska handla om alkohol och högt blodtryck, men man vet ju aldrig.

Mer från Accent