Forskning

Patientråd påverkas av läkarnas egna alkoholvanor

Läkare med frikostiga alkoholvanor sätter betydligt högre gränser för vad som är en skadlig alkoholkonsumtion hos patienter än vad läkare som inte dricker så mycket alkohol gör. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

– Vi ska jobba enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är inte bra för sjukvården att råden beror på läkarens vanor, säger Magnus Geirsson, doktorand och distriktsläkare, till SVT Rapport.

Han har som en del av sin doktorsavhandling låtit andra distriktsläkare i Skaraborg svara på en enkät om hur mycket de själva dricker och vilka alkoholråd de ger till sina patienter.

Det visade sig inte bara vara läkarens egna alkoholvanor som påverkar vilka råd som ges, utan även vilket kön patienten har. Män med hög alkoholkonsumtion hänvisas betydligt mer sällan till behandling än kvinnor.

Magnus Geirsson anser att Riskbruksprojektet, som skulle se till så att alkoholfrågorna lyfts, inte har lett till någon förändring i primärvården.

Kerstin Nordstrand, projektledare för de nationella riktlinjerna på Socialstyrelsen, anser att studiens resultat är oroande.

Jenny Stadigs

Mer från Accent