Passiv rökning

Passiv rök av marijuana farligare än tobaksrök

Redan efter en minut märks skador av passiv marijuanarökning. Återhämtningen tar tre gånger så lång tid som efter passiv tobaksrök.

Den som utsätts för passiv marijuanarök får skador på blodkärlen redan efter en minut. Det förefaller också som om det tar tre gånger så lång tid att återhämta sig som efter att ha utsatts för tobaksrök. Det skriver Daily Mail.

Det är forskare vid University of California som gjort studien på råttor. De visade att artärerna, som transporterar syre i kroppen, efter en minuts passiv marijuanarökning fungerade sämre i 90 minuter jämfört med 25 minuter efter att ha utsatts för tobaksrök.

Forskarna är oroade över den ökade risk för hjärtinfarkt och stroke som kan bli följden.

– Att utsättas för passiv marijuanarök under längre tid kan göra blodkärlen styva och igensatta, ändå är det många som tror att marijuanarök är ofarlig eller till och med hälsosam, säger Matthew Springer som är huvudförfattare till studien, till Daily Mail.

Han anser att det delvis är samhällets fel.

– Medan folkhälsoorganisationer starkt har avrått från att utsätta sig själv eller andra för passiv tobaksrök så har de inte sagt något liknande om passiv marijuanarök. En ökande legalisering av marijuana gör det viktigare än någonsin att förstå konsekvenserna av passiv rökning, säger han.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer