Cannabis

Ökad brottslighet kring cannabisbutiker

När marijuana började säljas lagligt ökade egendomsbrotten i Denver. Våldsbrotten var däremot kvar på samma nivå som tidigare.

En treårsuppföljning av legaliseringen av marijuana i Denver i den amerikanska delstaten Colorado visar att egendomsbrotten ökat i områden som har ett försäljningsställe i grannskapet. Ökningen gäller dock inte den allra närmsta omgivningen kring butiken.

Enligt forskarna visar resultaten att legalisering har ett pris.

– Ur folkhälsosynpunkt finns det anledning att bekymra sig om man får en marijuanabutik i närheten av sitt hem, säger Bridget Freisthler, professor i socialt arbete vid Ohio State University och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Effekten av att ett marijuanaförsäljningsställe öppnas är ungefär densamma som när en bar eller annat försäljningsställe av alkohol öppnar. Marijuanaförsäljningen bidrog dock till något fler brott än alkoholförsäljningen, men alkoholförsäljning bidrog till fyra gånger fler våldsbrott än marijuanaförsäljningen.

Bridget Freisthler tror att anledningen till att brotten inte ökat närmast butiken beror på att försäljningsställen är hårt övervakade med både kameror och vakter.

Om det är marijuana för medicinskt eller rekreationellt bruk som säljs gör ingen skillnad. Brottsligheten ökar oavsett.

– Det är antalet försäljiningsställen och hur tätt de ligger som påverkar, inte om marijauanan är avsedd för medicinskt eller rekreationellt bruk, säger hon.

Studien är publicerad i Journal of Primary Prevention.

Mer från Accent