Baksmälla

Ny forskning både för och mot baksmälla

Under helgen har två nya upptäckter publicerats. Det första är ett ”vaccin” mot alkoholism som ska fungera genom att ge hemsk baksmälla. Det andra är tvärtom, en syntetisk alkohol som inte ger baksmälla. Båda förväntas komma ut på marknaden om två år.

Forskare vid Universidad de Chile har tagit fram ett vaccin som ska bota alkoholism. Vaccinet ska, enligt Santiago Times, fungera genom att levern minskar förbränningen av acetaldehyd, den giftiga produkt som uppkommer när alkohol förbränns i levern. Följden blir en kraftig och utdragen ”baksmälla”.

Forskarna har inspirerats av den gen som en del asiater har som gör att de medfött har den här effekten och därför tål alkohol sämre än andra. De avstår ofta frivilligt från att dricka alkohol.

– Om två år kan vaccinet finnas på marknaden, säger Juan Asenjo, chef för the Institute for Cell Dynamics and biotehnology vid Universidad de Chile.

Vaccinet verkar mellan sex och tolv månader.

Syntetisk alkohol utan baksmälla

En upptäckt av motsatt slag är en syntetisk alkohol som enligt uppgift inte ger någon baksmälla alls.

Det är tidskriften Wired som i januarinumret rapporterar att David Nutt, vid the Brain Sciences Division på Imperial College i London, har identifierat en substans som är alkoholfri, men ändå ger alkoholens effekter. Enligt Wired har substansen en kemisk struktur som påminner om bensodiazepiner, vilka ofta förekommer i lugnande medel och sömnmedel.

Det nya preparatet uppges ge samma effekter som alkohol, men utan illamående och andra symptom på baksmälla.

− Vi kan bli av med det mesta av förgiftningen. Vi kommer att ha en substans som är 100 gånger säkrare än alkohol, säger David Nutt, som tidigare varit brittiska regeringens rådgivare i drogfrågor men fick sparken efter kontroversiella uttalanden.

Enligt David Nutt kommer en antagonist, i form av ett piller som kan läggas under tungan göra dig nykter på ett kick.

− Eftersom drogen riktar in sig på en specifik receptor i hjärnan kan vi vända effekten om man till exempel vill köra hem, säger David Nutt.

Han tror att produkten kommer att finnas på marknaden inom två år.

Mer från Accent