Alkohol

Arkeologer: Minst 11 000 år med alkohol

Människor har druckit alkohol i minst 11 000 år. Det menar arkeologer som hävdar att man grävt fram gamla bryggerier i Turkiet och på Cypern.

Arkeologer har funnit bevis för att man bryggt öl vid tempelruinen Göbekli Tepe i Turkiet för 11 000 år sedan, enligt en studie som publicerats i tidskriften Antiquity.

Arkeologerna har hittat köksutrymmen där man kunde förvara stora mängder vätska och de är övertygade om att det handlar om ett slags öl gjort av jästa vilda växter. Man har funnit lämningar som innehåller oxalater, en biprodukt som uppkommer vid jäsning av säd till alkohol.

Även på Cypern bryggdes öl

Även på Cypern har ett primitivt ölbryggeri hittats vid utgrävningsplatsen Kissonerga-Skalia. Det uppskattas vara mer än 3 500 år gammalt, enligt en studie som tidskriften Levant publicerat.

Bryggeriet, som hänger ihop med en festlokal, är utrustad med en ugn som arkeologerna tror har använts för att göra malt innan det jäses till ”öl”. För att testa hypotesen återskapade de en ugn. Slutresultatet blev ett grumligt öl med märklig smak.

– Alkohol användes till att smörja hjulen vid affärer och nöje, ungefär som idag. Arbetet med att få in skörden eller resa byggnader förenade samhället. Istället för betalning belönades de som hjälpt till med en fest där det ofta bjöds på alkohol, vilket förvandlade arbetet till ett socialt evenemang. Bronsåldersmänniskorna kände väl till alkoholens effekter, säger Lindy Crewe, som ledde utgrävningarna på Cypern till the Cyprus Mail.

Mer från Accent