Alkoholforskning

Minimipris på alkohol kan rädda liv

En ny brittisk studie visar att minimipriser har en positiv inverkan på personer som dricker skadliga mängder alkohol. Det är den perfekta alkoholpolitiska åtgärden tycker Nick Sheron, en av Storbritanniens mest ansedda alkoholforskare.

Minimipriser på alkohol har diskuterats länge i Storbritannien. Forskare från University of Southampton har visat att den billigaste alkoholen konsumeras av dem som dricker mest.

– Minimipriser är den perfekta alkoholpolitiska åtgärden eftersom de påverkar dem som dricker mest medan måttlighetskonsumenterna inte påverkas alls, säger Nick Sheron, professor vid University of Southampton, i ett pressmeddelande.

Enligt studien skulle minimipriser göra stor skillnad.

– Vår forskning visar att ett minimipris på 50 pence (cirka 6 kronor) per enhet påverka våra leverpatienter, som håller på att ta livet av sig med billig alkohol, 200 gånger mer än lågriskkonsumenter, säger Nick Shernon.

Forskarna har frågat patienter med leverskador hur mycket alkohol, vilka sorter de dricker och vad de betalar för alkoholen.

Nick Sheron, professor vid University of Southampton. Foto: ITV
Nick Sheron, professor vid University of Southampton. Foto: ITV

Resultatet visar att patienter med alkoholrelaterad levercirros dricker i genomsnitt alkohol motsvarande fyra flaskor vodka i veckan och att de, oavsett inkomst, köper den billigaste de kan hitta. I snitt betalar de 33 pence per enhet.

Personer med en måttlig konsumtion spenderar i genomsnitt 1,10 pund per enhet.

Enligt forskarna visar det att 90 procent av befolkningen inte skulle påverkas alls om minimipriser infördes. Pubar och barer skulle heller inte påverkas eftersom priserna där är högre.

– Tre fjärdedelar av alkoholindustrins vinst kommer från alkohol som säljs till dem som dricker mest. När regeringen säger att de är rädda att minimipriser ska påverka de måttliga konsumenterna upprepar de bara industrins propaganda för att få behålla de enorma vinster de gör på människor som dricker farligt mycket, säger Nick Shernon.

Professor Ian Gilmore, ordförande för the Alcohol Health Alliance, tillägger:

– Studien blottlägger de fördelar minimipriser kan ge dem som dricker mest. Regeringen har ingen trovärdig ursäkt för att inte införa minimipriser.

Studien är publicerad i Clinical Medicine.

Läs också Medical Daily.

Mer från Accent