Ungdomar

Mer alkohol bland unga på sociala medier

En förklaring till att ungdomar dricker allt mindre kan vara att de ägnar allt mer tid åt dataspel. Nu visar ny forskning att de som istället hänger på sociala medier dricker mer.

Forskare från Centrum för klinisk forskning i Västerås har tittat på sambandet mellan alkoholkonsumtion och datoranvändning bland unga mellan 13 och 15 år i Västmanland.

Resultatet visar att medan de som spelar datorspel dricker mindre så dricker de som hänger på sociala forum mer. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanlands Nyheter. Även en studie som gjorts på 17-åringar visar samma sak.

– Bland de som spelar datorspel har vi sett en klar sänkning av alkoholkonsumtionen jämfört med andra ungdomar, säger Kent Nilsson, professor vid centrum för klinisk forskning i Västerås, till P4 Västmanland.

Han antar att förklaringen till att alkohol inte är så attraktivt för dem är att man måste vara koncentrerad och ha snabb reaktion när man spelar datorspel.

På sociala medier har man inte det kravet. Däremot är sociala medier det ställe där man får veta var fester äger rum.

Kent Nilsson tror också att sociala personer ägnar mer tid åt sociala medier.

– Man är ute och rör sig mycket, då kanske man dricker mycket också. Sedan fortsätter man att vara en social person när man sitter på sin kammare. Men vi vet inte. Det här är alldeles nya fynd, säger Kent Nilsson till P4 Västmanland.

Mer från Accent