alkoholforskning

Mats Berglund fick Systembolagets kunskapspris

Alkoholforskaren Mats Berglund, professor emeritus vid Lunds universitet, blev den förste att tilldelas Systembolagets kunskapspris.

Mats Berglund är den allra första mottagaren av Systembolagets kunskapspris. Priset som instiftades till Systembolagets 60-årsjubileum i höstas delas ut till en forskare på alkoholområdet som även lyckats med konststycket att föra ut sin forskning.

Priset på 100 000 kronor delades ut av Systembolagets vice vd Marie Nygren under Systembolagets alkoholforskningskonferens på Skarpö igår.

– Många gånger har jag undrat vad jag håller på med, säger han i sitt tacktal.

Det han syftar på är ett antal utredningar och grupper han suttit med i som inte givit några resultat, åtminstone inte omedelbara.

– Man behöver den här typen av belöningar. Det ger mig också en möjlighet att resa och fullfölja mina uppdrag, säger Mats Berglund, som inte slutat jobba trots att han nu är 75 år.

När han var 70 år fick han pengar av NIAAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) för att göra en longitudinell studie och jämföra svenska och amerikanska ungdomar.

– Studien pågår fortfarande. Vi ser vissa skillnader. Till exempel dricker svenskarna så stora mängder som tio drinkar i högre utsträckning när de är ute och festar, säger han.

Prismotiveringen lyder:

”Professor emeritus Mats Berglund tilldelas Systembolagets kunskapspris 2016 för att han genom sitt omfattande, breda och nydanande bidrag till alkoholforskningen, påtagligt ökat medvetandet och kunskaperna om alkoholkonsumtionens risker, problembilder och förlopp för hälsa och social funktion både i kliniskt arbete och i samhället.

Mats Berglunds mångåriga och uthålliga arbete har väsentligt ökat den samlade kunskapen om alkoholkonsumtionens kort- och långsiktiga effekter samt dess interventionsmöjligheter på såväl individ som samhällsnivå. Kunskaper som gett vägledning för samhällets insatser att minska alkoholens skadeverkningar.”

Mer från Accent