Cancer

Forskare: Vitt vin ökar risken för hudcancer

Vitt vin lanseras ofta som en sommardryck som passar i solen. Men nu visar en ny amerikansk studie att vitt vin, mer än annan alkohol, ökar risken för melanom.

Att alkohol orsakar en rad olika cancerformer är sedan länge känt. Och allt fler läggs till listan. Av rapporten om Alkohol och cancer som IOGT-NTO och Svenska läkaresällskapet presenterade i slutet av november är hudcancer en av de former som kommer att hamna på listan inom kort eftersom flera studier har visat på ett sådant samband.

I dagarna har alltså ytterligare en studie lagts fram. Denna gången gäller det vitt vin som i en ny studie från Brown University’s Warren Alpert Medical School på Rhode Island i USA visar sig kunna ge hudcancer. Det skriver American Association for Cancer Research, AACR.

Melanom är en cancersjukdom i det översta hudlagret. Det är den ovanligaste, men dödligaste formen av hudcancer. I studien ökar risken för melanom på bålen med 73 procent för den som dricker 20 g ren alkohol per dag, vilket är något mindre än två glas (ett standardglas innehåller 12 g). Risken för melanom på armar, ben, huvud och nacke ökade endast med två procent.

– För individer med andra riskfaktorer för melanom skulle alkoholrådgivning vara en relevant åtgärd för att minska risken för melanom såväl som för andra cancerformer, säger Eunyoung Cho, biträdande professor i dermatologi och epidemiologi vid universitetet, till AACR.

Främsta riskfaktorn för melanom är ultraviolett ljus, såväl från solen som solarier. Förutom alkohol är andra riskfaktorer att någon i släkten har haft sjukdomen, att vara ljushyad, att ha fräknar, många födelsemärken och ett försvagat immunförsvar.

Alltmer tyder på att alkohol ska adderas till riskfaktorerna, i den här studien främst vitt vin.

Enligt studien ökar ett glas vitt vin om dagen risken med 13 procent.

Hur alkohol orsakar hudcancer vet man inte. Tim Stockwell, en av författarna till IOGT-NTO:s och Svenska Läkaresällskapets rapport, menar att det kan ha med förekomsten av alkohol på huden att göra. En del av den alkohol som man druckit når huden när man svettas.

Varför vitt vin skulle vara farligare än andra former av alkohol är oklart. Forskarna bakom den nya studien är själva förbryllade och efterlyser ytterligare forskning.

– Emellertid har forskning visat att vissa viner har högre nivåer av redan existerande acetaldehyd (det giftiga ämne som bildas när alkohol förbränns) än öl och sprit. Nivåerna skiljer sig inte mellan rött och vitt vin, men kanske minskar antioxidanterna som finns i det röda vinet risken, säger Eunyoung Cho.

I studien, vars syfte var att se om det finns ett samband mellan alkohol och melanom, ingick 210 252 personer.

Mer från Accent