Australien

”Farorna med benso underskattas”

Bensodiazepiner orsakar fler dödsfall än opioider i Australien.

Det ångestdämpande läkemedlet bensodiazepiner, även kallat benso, har orsakat fler överdoser som lett till dödsfall i Australien än heroin och metadon tillsammans.

Under 2016 stod bensodiazepiner för drygt 37 procent av alla överdoser som lett till dödsfall i Australien, vilket motsvarar 663 personer. Många menar nu att man underskattat farorna med det ångestdämpande läkemedlet.

Trent Zimmerman, ordförande för representanthusets hälsokommitée, säger bland annat att han är orolig över den höga bensoanvändningen i landet.

– Det har varit mycket fokus på riskerna med opioider och avsaknad av fokus på riskerna med benso, säger han till tv-kanalen ABC:s nyhetsprogram 7.30.

Bensodiazepiner låg bakom fler drogöverdoser än opioider som oxikodon och kodein (30 procent av dödsfallen i Australien 2016). Även substanser som fentanyl och tramadol stod för betydligt färre dödsfall (13 procent), enligt den australiensiska statistikbyrån.

Nära sex miljoner recept på bensodiazepiner skrevs i fjol ut för att hjälpa australierna med sömnbrist och ångest. Detta genom det nationella hälsovårdsprogrammet som tillhandahåller subventionerade receptbelagda läkemedel, enligt tv-kanalen ABC.

Läkemedelsrecept från sjukhus och privata alternativ är inte medräknat i den statistiken, vilka uppskattas stå bakom ytterligare miljontals förskrivningar i landet, menar experter.

Janet Shaw, chef för Australiens enda tjänst som arbetar för att motverka beroende av sömntabletter, säger att det görs fler ambulansutryckningar för bensodiazepiner än heroin i delstaten Victoria.

– En mycket stor andel människor, som tar dessa lugnande medel i mer än några veckor, befinner sig i en beroendesituation. Och ingen pratar om det, säger hon till kanalen.

Mer från Accent