Forskning

Drickande kan orsaka kroniska störningar i hjärtrytmen

Människor som dricker alkohol ökar risken att utveckla kroniska störningar i hjärtrytmen, enligt en ny studie. Den här typen av störning ökar i sin tur risken för stroke.

De störningar i hjärtrytmen som kan orsakas av alkohol kallas för förmaksflimmer, och är den vanligaste typen av hjärtrytmstörning. Ju mer alkohol som dricks, ju större är risken att drabbas, enligt de japanska forskarna bakom studien.

Forskarna räknade ut risken för störningen för dem som drack minst, de som drack vad som brukar anses måttligt och de som drack mest, och jämförde de olika risknivåerna, skriver Healthday.

Störst risk hade de som drack mest, det vill säga alkoholmissbrukare och alkoholister. Men även de män som drack två drinkar per dag och de kvinnor som drack en drink per dag – vilket brukar anses måttligt och även i vissa andra studier har visat sig ha fördelar för hjärthälsan – hade en ökad risk för kroniska hjärtrytmstörningar.

Lägst risk för den här typen av störning hade de som inte drack alkohol alls.

Studien är en så kallad metaanalys, vilket innebär att forskarna har analyserat 14 studier från olika håll i världen. Totalt sett har 130 820 personer ingått i studierna.

Jenny Stadigs

Mer från Accent